Ensiapua Acutan noidankehään on saatava nopeasti – väliaikainen verojen kevennys hoitohenkilökunnalle yksi mahdollisuus

Päivystysten ruuhkan purkuun pitää käyttää kaikkia keinoja.

6.8. 5:00

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen päivystykset Acutassa ja Valkeakoskella ovat koko kesän olleet pahasti ruuhkautuneita. Potilaat ovat pahimmillaan joutuneet odottamaan hoitoa yli kymmenen tuntia ja jatkohoitoa useita päiviä Acutan lavereilla, jotka eivät ole tarkoitettu pitkään makaamiseen. Tilanne on hälyttävä ja sitä pitää helpottaa nopeasti.

Päivystyksien ruuhkaantuminen johtuu eniten siitä, että potilaat eivät pääse siirtymään Acutan ensihoidon jälkeen heti jatkohoitoon vuodeosastoille tai terveyskeskusten jatkohoitopaikkoihin. Osastoja on jouduttu sulkemaan työvoimapulan vuoksi, eikä myöskään palveluasumista ole tarjolla tarpeeksi vanhuksille.

Hoitajapulan on aiheuttanut 2,5 vuotta kestänyt koronapandemia. Kriisi pani hoitajat lujille sairaaloissa ja koska hoitoalan ansiokehityksessä ei myöskään päästy pandemian aikana riittävästi eteenpäin, moni hoitaja paloi loppuun ja irtisanoutui. Esimerkiksi Taysin akuuttihoidosta, johon kuuluvat ensihoidon ja tehohoidon lisäksi myös Acutan ja Valkeakosken päivystykset, irtisanoutui kevään aikana noin kolmekymmentä hoitajaa.

Ruuhkan helpottamiseen ei ole yhtä nopeaa keinoa. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö kaikkia ruuhkan purkuun vaadittavia toimia voisi tehdä mahdollisimman nopeasti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pitäisi nyt keskittyä työntekijöistään ja heidän työoloistaan huolehtimiseen. Johtamista on hyvä harjoittaa niin, että myös työntekijä kokee pystyvänsä vaikuttamaan työhönsä.

Samoin Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan kuntien on panostettava lisää palveluasumispalveluihinsa. Myös uusien hoitajien rekrytoimista ulkomailta ja maahanmuuttajista pitää lainsäädännöllä helpottaa nykyisestä.

Aina herää kysymys, kuka kaiken maksaa. Veronmaksaja terveydenhuollon joka tapauksessa aina maksaa. Ratkaisu ei voi olla verojen korottaminen. Suomalaisia verotetaan aivan tarpeeksi jo nyt. Yksi mahdollisuus voisi olla väliaikainen verojen kevennys hoitohenkilökunnalle, jolloin palkasta jäisi heille nykyistä enemmän käteen.

Toimiva nopea päivystyshoito on yksi hyvinvointiyhteiskunnan ja kansalaisen turvallisuuden tunteen peruspilareista. On valintakysymys, kuinka vankkana tuon pilarin halutaan pysyvän. Kannattaa muistaa, että päivystyshoidon romahtaminen tulee lopulta huomattavasti kalliimmaksi kaikille kuin sen toimintaedellytysten turvaaminen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut