Huumeiden käyttötilakokeilua koskeva kansalaisadressi ylitti heinäkuussa 50 000 allekirjoittajan rajan, mikä tarkoittaa sitä, että aloite luovutetaan eduskuntaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että eduskunta ottaisi aloitteen käsittelyyn.
Nykyisin kansalaisaloitteet raukeavat vaalikauden loppuessa, minkä vuoksi osa aloitteista voi jäädä kokonaan käsittelemättä. Niin voi käydä tällekin aloitteelle, joka on jakanut puolueiden mielipiteitä. Kevään 2023 eduskuntavaalit lähestyvät, ja narkomaanien palvelut eivät kosiskele suuria massoja.
Huumeriippuvuus on yksilölle ja yhteiskunnalle surullinen ja kallis ongelma, jolta emme voi ummistaa silmiämme. Karu fakta on se, että maailman onnellisimmassa maassa yhä nuoremmat kuolevat huumeisiin. Kesäkuussa julkaistun vertailun mukaan Suomessa oli vuonna 2020 alle 25-vuotiaiden huumekuolemia eniten Euroopassa. Vuonna 2021 huumeet tappoivat enemmän ihmisiä Suomessa kuin liikenne.
Tampereellakin huumeongelma on yhä näkyvämpi osa katukuvaa, mikä lisää turvattomuuden tunnetta ja valtaa yleisiä tiloja muilta kansalaisilta. Se saa miettimään, voisiko käyttöhuonekokeilu ainakaan pahentaa ongelmaa. Niissä voisi saada myös asiantuntija-apua kuiville pyrkimisessä. Sitä tuskin on saatavilla bussipysäkeillä, alikulkutunneleissa ja pikaruokaloitten vessoissa, joissa nykyään piikitetään.
Vastustajien mielestä käyttöhuone olisi merkki huumemyönteisyydestä. Asia on paitsi eettisesti myös lainsäädännöllisesti vaikea. Nykyisen huumausainelain mukaan huumeiden käyttö ja hallussapito ovat rangaistavia tekoja, joten ennen konkreettisia toimia olisi muutettava lainsäädäntöä.
Asiantuntijat ovat aiheesta yksimielisiä. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen arvioi, että eri toimijoiden kanssa valmisteltu käyttöhuonekokeilu voisi olla perusteltu lisä nykyisiin sote-palveluihin. (AL 2.8.) Esimerkkejä huoneiden toiminnasta on muista Euroopan maista. Myös A-klinikkasäätiö kannattaa valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan käyttöhuoneet voisivat vähentää huumekuolemia ja tarttuvien tautien leviämistä sekä lisätä katuturvallisuutta ja ympäristöhygieenisyyttä.
Narkomaaniksi on monta tietä, eikä huumeriippuvuutta voi aina sälyttää yksioikoisesti yksilön omaksi valinnaksi. Käyttöhuoneet eivät silti tuo ratkaisua huumemyönteisiin trendeihin. Huumevastaista asennetta pitäisikin levittää entistä enemmän myös niissä kanavissa, joissa nuoret viettävät aikaansa.