Tamperelainen miniatyyri pakotepolitiikasta

Sähkölaitoksen öljyratkaisu kuvaa koko EU:n pakotepolitiikan tilaa.

29.7. 14:25

Venäläisen Lukoilin tytäryhtiön Teboilin jakelema öljy virtaa edelleen Tampereen Naistenlahden voimalan säiliöihin Tampereen sähkölaitoksen tilaamana. Tämä on tamperelainen miniatyyri koko EU:n pakotepolitiikasta: Ensin vaaditaan venäläisen energiantuonnin lopettamista. Sen jälkeen venäläistä energiaa tuodaan EU:n alueelle edelleen isoja määriä. Samalla hirvitellään ennalta sitä hetkeä, kun venäläinen kaasu ja öljy eivät enää lainkaan virtaa.

Lääkkeeksi energiateollisuus huutaa poliitikkoja kieltämään venäläisen energian tuonnin kokonaan. Sitä ennen energiateollisuus ei näemmä itse kykene pysäyttämään öljytilauksiaan Venäjältä. Eikö vapailla markkinoilla yhtiö pystykään itse tekemään oman etunsa mukaisia päätöksiä, vaan strategisia päätöksiä huudetaan poliitikoilta?

Tampereen sähkölaitoksen johto ei kykene olemaan edes huolissaan mainehaitasta, mikä Teboilin jakeleman öljyn käytöstä yhtiölle heti kättelyssä syntyy. Sähkölaitoksen hallituksen jäsenen Oras Tynkkysen mukaan (AL 28.7.) yhtiön toimiva johto ei kertonut yhtiön hallitukselle Teboilin jakeleman öljyn tuonnista, mikä sekin on kummallinen ratkaisu.

Sähkölaitoksen johdon mukaan öljyä varataan säiliöihin talven varalle noin 22 000 kuutiota. Teboilin jakelemaa öljyä on yhtiön mukaan hankittu kesän aikana noin 3 000 kuutiota. Tämän vajaan 14 prosentin osan hankkiminen muualta kuin venäläisomisteiselta Teboililta olisi ollut hyvää harjoitusta sähkölaitokselle. Talveen pitää toki varautua, mutta jos yhtiö ei nyt kykene riuhtaisemaan itseään irti Teboilin jakelemasta öljystä, ei se sen helpommaksi muutu jatkossakaan.

Samaan aikaan öljynjalostaja Nesteen tulos on pompannut vuoden takaisesta 465 miljoonasta eurosta 750 miljoonaan euroon. Teboilin Tampereen sähkölaitokselle jakelema öljy on peräisin Nesteen jalostamolta. Neste ei enää osta venäläistä raakaöljyä. Viimeinen lasti Venäjältä saapui viime viikolla.

Nesteen toisen neljänneksen liikevaihto on hypännyt vuoden takaisesta 3 022 miljoonasta eurosta 7 039 miljoonaan euroon. Yhtiön mukaan liikevaihdon kasvu johtuu hintojen noususta ja myyntimäärän kasvusta. Hintojen nousu johtuu enimmäkseen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Energiateollisuus siis lihottaa paitsi Venäjän sotakassaa myös omaa tulostaan sodan vuoksi. Tällä tuloksella moraalista ryhtiä ei lännessä tunnu löytyvän tarpeeksi sen enempää markkinoilta kuin politiikasta.

Ukrainan sota loppuu joskus ja myös Venäjällä johto vielä vaihtuu. Silloin saattaa käydä ilmi, että pakotteita enemmän Venäjään vaikutti länsimaiden entistä määrätietoisempi suuntautuminen uusiutuviin energianlähteisiin ja energiansäästöön, josta todennäköisesti saamme vahvaa harjoitusta ensi talvena.

Täsmennys 29.7.2022 klo 16.34: Pääkirjoituksessa kirjoitettiin ensin, että Tampereen sähkölaitos on tilannut venäläistä öljyä. Täsmennetty, että kyse on venäläisomisteisen Teboilin jakelemasta öljystä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut