USA:han verrattuna Eurooppa on tasa-arvon takapajula

Suomalaisessa maajoukkuejalkapallossa naisen euro on reilusti alle kymmenen senttiä.

9.7. 5:00

Aamulehti

Historiallistahan se tämänkin on: Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pelaaja juuri nyt jo neljättä kertaa arvokisojen lopputurnauksessa, mutta vasta nyt Helmareina tunnettu joukkue on saanut oman kisabiisinsä.

Emilia Ex -nimisen artistin Helmarit-kappale julkaistiin jo huhtikuussa, jotta faneilla olisi aikaa löytää se. EM-kisojen alkaessa Helmareilla oli Spotify-kuunteluita vajaat 50 000, joten ihan mukavasti on mennyt.

Musiikkivideo pamahti Youtubeen viime keskiviikkona.

Helmarit-kappale ja -video lienevät iloisinta, mitä Suomelle EM-kisoista jää käteen. Suomi aloitti alkulohkopelinsä perjantai-iltana Espanjaa (maailmanrankingin 5:s) vastaan. Muut vastustajat ovat Saksa (7:s) ja Tanska (15:s).

Suomen sijoitus listalla on 29:s, joten kyyti turnauksessa lienee kylmää ja aikainen kotimatka selviö.

Ei anneta sen masentaa, vaan iloitaan siitä, että jalkapallomaailmassa yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat edenneet huimin harppauksin.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa naisten maajoukkue haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen ”institutionaalisesta sukupuolisesta syrjinnästä” jo vuonna 2019, ja päätös saatiin viimein tämän vuoden toukokuussa.

Nyt naisten ja miesten maajoukkuepalkkiot ovat oikeuden päätöksellä Yhdysvalloissa tasan samalla tasolla. Historiallista sekin. Ja loistokasta.

Ei kai Suomessa tai Euroopassa olla sen takapajuisempia? Katsotaanpas.

Alkuviikosta julkisuudessa laskeskeltiin, miten Euroopan jalkapalloliitto Uefa arvostaa naisia ja miehiä. Kuvaavasta esimerkistä käy Suomi. Miehet eli nämä Huuhkajat olivat ensimmäistä kertaa mukana EM-kisoissa viime kesänä.

Huuhkajat nettosi Uefalta 9,25 miljoonaa euroa osallistumisesta. Helmarit puolestaan saa samasta asiasta 600 000 euroa.

Kulujen ja kotimaisen jalkapallon kehittämiseen menneen siivun jälkeen jokainen miespelaaja sai 1070 00 euroa. Naiset tienaavat arvokisareissustaan 7 800 euroa kukin.

Kotimaisessa maajoukkuejalkapallossa naisen euroa ei ole edes kymmentä senttiä.

Hieman hyytävältä tuntuukin lukea Outi Paalasen ja Toni Degerlundin tuoretta kirjaa Helmarit – naisfutiksen kivinen tie nurmelle. Siinä kerrotaan, että Uefa otti 1970-luvulla naisten jalkapallon siipiensä suojaan, mutta ei suinkaan hyvää hyvyyttään.

Liiton herrat halusivat kontrolloida, ettei naisjalkapallo vain kehity villinä ja vapaana, eikä ainakaan kaupallistu omin avuin.

Eihän moisia aatoksia enää ole elossa? Eihän?

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut