Kysyntä ja tarjonta eivät täysin kohtaa opiskelija-asunnoissa

Opiskelija-asuntojen kysyntä on Tampereella noussut tänä kesänä ennätyslukuihin.

4.7. 6:00

Tulevista viikoista voi ennustaa kiireisiä opiskelijoiden asunnonhaussa Tampereella. Kysyntä on nyt kovaa, esimerkiksi Tampereen opiskelija-asuntosäätiöllä (Toas) on jonossa enemmän hakijoita kuin ennen koronaa (AL 4.7.). Kesäkuun lopussa hakemuksia oli pelkästään Toasilla jonossa yli 3500.

Tilanne on nyt siis hyvin erilainen kuin koronan aikana. Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu palasivat lähiopetukseen maaliskuussa. Lisäksi koronapandemia vaikutti laajasti opiskelijavaihdon suosioon ja sitä kautta kansainvälisten opiskelijoiden asuntotarpeisiin.

Vaikka etäopetusta voidaan järjestää edelleen, näyttää siltä, näyttää myös siltä, että opiskelijat todella haluavat paikan päälle Tampereelle. Saattaa siis olla, että useat jo aiemmin opintonsa aloittaneet hakevat vasta nyt opiskelija-asuntoa Tampereelta.

Suoraan todistuksen perusteella valittavien opiskelijoiden määrän lisääminen opiskelijavalinnassa on toisaalta porrastanut asuntohakua, mutta toisaalta eri väylää pitkin valittavat ovat haussa eri asemassa. Todistusvalinnassa läpi päässyt on voinut saada tiedon opiskelupaikasta jo toukokuun lopussa ja aloittaa vaikka heti asunnon etsimisen. Osa taas saa tiedon vasta heinäkuussa.

Opiskelijoiden asuntomarkkinoilla näkyy edelleen ilmiö, jossa tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Sekä alueiden että asuntotyyppien suosiossa on eroja. Tampereen suosituimmat alueet vuokra-asumiseen ovat keskusta, Kaleva ja Tammela sekä Hervanta.

Suurin osa opiskelijoista haluaa ensisijaisesti asua yksiössä ja myös perheasunnoille on kysyntää. Yksiötä voikin joutua jonottamaan jopa vuoden tai vaihtoehtoisesti etsiä asunnon esimerkiksi yksityisiltä vuokra-asuntomarkkinoilta. Soluasuntoja taas olisi tarjolla, mutta kysyntää on vähemmän.

Toasilla on Tampereella parhaillaan käynnissä iso hanke, kun entisen Hippostalon alueelle rakennetaan 580 asunnon kohdetta. Se ei kuitenkaan heti auta ruuhkien purkamisessa, sillä Toas Hippoksen ensimmäiset uudet kodit valmistuvat vuonna 2024 ja kaikkien talojen pitäisi olla valmiina syksyllä 2025.

Hippokseen rakennetaan myös uudenlaisia opiskelijakoteja, yhteisöyksiöitä, jotka ovat yhdistelmä yksiötä ja soluasuntoa. Yhteisöyksiöt ovat vain noin 20-neiliöisiä keittiöineen ja kylpyhuoneineen, mutta lisäksi asunnoille on yhteinen olohuone. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten yhteisöyksiöt otetaan opiskelijoiden keskuudessa tulevina vuosina vastaan. Voisi ajatella, että yhteisöllisyyden vahvistamisella on edelleen tärkeä paikkansa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut