Turvakodista pitää aina löytyä tilaa väkivallan uhrille

Korona-ajan kuormitus voi näkyä turvakodeissa vielä vuosienkin päästä.

3.7. 5:00

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan mittareilla Suomi on yksi Euroopan väkivaltaisimmista maista. Vuonna 2020 viranomaisten tietoon tuli Suomessa 10 800 pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosta.

Arvion mukaan joka kolmas nainen joutuu väkivallan tai sen uhan kohteeksi lähisuhteissaan jossain vaiheessa elämäänsä. Tekijä oli useimmiten nykyinen tai entinen miespuolinen kumppani.

Korona-aikana kotiin eristäytyminen on voinut entisestään vaikeuttaa lähisuhdeväkivallan uhrien tilannetta. Koska apua haetaan monesti vasta pitkän ajan kuluttua väkivallan alkamisesta, kuormitus voi näkyä turvakodeissa vuosienkin päästä.

Vielä viime vuonna Tampereen turvakodeista jouduttiin ohjaamaan 200 asiakasta muualle, koska tilaa ei yksinkertaisesti ollut.

Uuden Kaukajärven turvakodin avaamisen jälkeen tilanne on parantunut niin, että kuluneen kevään aikana vain kerran molemmat Tampereen turvakodit ovat olleet täynnä.

Kun ihminen pakenee kodistaan hengenhädässä, avun pitää löytyä läheltä, ja sitä pitää olla saatavilla matalalla kynnyksellä. On tärkeä huolehtia, että tulevaisuudessakin Pirkanmaan turvakotipaikkojen määrä vastaa alueen suureen kysyntää. Turvakodeille on taattava riittävät resurssit, jotta yhtäkään kotiväkivallan uhria ei jouduta käännyttämään ovelta.

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta jää helposti piiloon. Tilastoissakin näkyvät vain viranomaisten tietoon tulleet tapaukset, mutta läheskään kaikesta perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ei tehdä ilmoitusta.

Uhri voi kokea häpeää ja tarvetta salailla väkivaltaa tai olla kyvytön pyytämään apua.

Ilmiötä on vaikea tehdä näkyväksi yhteiskunnassa, sillä poliisi haluaa nykyään tyystin salata lähisuhdeväkivaltaa käsittelevät esitutkinnat yksityiselämän suojan piiriin kuuluvina tai uhria loukkaavina. Tämä voi antaa väärän viestin siitä, että lähisuhdeväkivalta olisi yksityisasia.

Perheväkivaltatapauksia ei saa lakaista maton alle perheen sisäisinä ongelmina, vaan niihin on puututtava kaikin lain tarjoamin keinoin. Vastuu ei ole ainoastaan poliisilla, vaan väkivalta pitää tunnistaa myös esimerkiksi terveydenhuollossa.

Vain avoimuuden avulla voimme rohkaista lähisuhdeväkivallan uhreja hakemaan apua ja löytää uusia keinoja väkivallan tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut