Sodan takia työllisyys paranee enää hetken aikaa

Joka kahdeksas työikäinen on vailla aitoa palkkatyötä Pirkanmaalla

22.6. 5:00

Suomen työllisyystilanne on edelleen hämmästyttävän vankka näin epävarmassa maailmantalouden tilanteessa, kaikenlaisten pullonkaulojen keskellä. Työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli toukokuun lopussa yhteensä 235 400 työtöntä työnhakijaa, 65 800 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Huhtikuusta työttömyys aleni 3 400:lla, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö TEM.

Työttömyysaste oli 8,9 prosenttia. Se laski vuodessa 2,5 prosenttiyksikköä. Tilastokeskuksen mukaan työllisyyden trendiluku nousi 73,9 prosenttiin.

Pirkanmaan ely-keskuksen katsauksessa työttömiä työnhakijoita oli 8 prosenttia eli hiukan alle 20 000. Kun mukaan lasketaan työvoimapalveluissa kuten työkokeiluissa tai työvoimakoulutuksessa olevat, oli laajan työttömyyden määrä lähes 33 000, yli 13 prosenttia työvoimasta. Luku aleni vuodessa yli 7 100. Ely-keskus arvioi, että viimeistään kesäkuun lopussa on päästy pandemiaa edeltävälle tasolle.

Luvut paranevat, onko kaikki siis hyvin? Ei aivan, sillä Pirkanmaan 13 prosenttia tarkoittaa sitä, että edelleen joka 8. työikäinen on vailla aitoa palkkatyötä. Rakennetyöttömien osuus on kasvanut jo 64 prosenttiin työnhakijoista: heille työtä ei tuo pelkkä talouden myötätuuli, joka nyt uhkaa kaiken lisäksi laantua. Osa heistä voisi helpottaa samanaikaista monen alan työvoimapulaa, joka Suomen Pankin talousennusteen mukaan kaipaa avukseen riittäviä työnteon kannusteita, koulutusta ja ulkomaista työvoimaa.

SP huomauttaa, että tehtyjen työtuntien määrä on kasvanut hitaammin kuin työllisten määrä, mikä johtuu osa-aikatyön lisääntymisestä. Suunta on jatkunut jo vuosia ja työtunteja kertyy yhä vähemmän kuin parhaimmillaan ennen pandemiaa. Pääosin osa-aikatyön avulla saavutetun työllisyysastetavoitteen täyttyminen ei riitä tasapainottamaan julkista taloutta.

Sota heikentää talouskasvua. SP:n ennusteen mukaan Suomea voi uhata ensi vuonna jopa taantuma, mikäli Venäjän markkinoille ei löydy korvaajaa. Työttömyysaste laskee vielä tänä vuonna ripeästi, mutta kulta-aika on pian ohi ja 2023–2024 työllisyys polkee paikallaan.

Yksikkötyökustannukset nousevat tänä vuonna niin paljon, että tuottavuus laskee jopa enemmän kuin 2020, jolloin pandemia alkoi. Alkuvuoden palkkaratkaisut eivät vielä suomalaisten yritysten kilpailukykyä heikennä, mutta myös SP heristelee sormea syksyn neuvotteluihin: jos tulee palkkakilpailua, kilpailukyky voidaan menettää nopeasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut