Ajokorttilaki toisi huoltajille suuren vastuun

Tähänkin mennessä vain joka 20:s poikkeuslupahakemus on hylätty 17-vuotiailta.

21.6. 5:00

Kaikille 17-vuotiaille tulisi oikeus suorittaa henkilöauton ajokorttitutkinto huoltajan suostumuksella. Ajo-oikeutta ei olisi öisin kello 00–05. Kyydissä saisi olla vain yksi matkustaja. Näin ehdotetaan uudistuksessa, joka jämähti eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokuntaan. Arvion mukaan valiokunnan mietintö venyy syksyyn.

Nykyinen vuoden 2018 ajokorttilaki toi ajo-oikeuden niiden 17-vuotiaiden ulottuville, jotka ovat voineet suorittaa korttitutkinnon poikkeusluvalla harrastuksen tai opiskelun perusteella. Vain viisi prosenttia hakemuksista on hylätty.

Uudistus siirtäisi harkintavallan viranomaisilta vanhemmille. Paljon nykyistä löysempi linja ei uudistuksen jälkeenkään voisi olla, sillä vain joka 20:s hakemus on hylätty. Moraalista vastuuta vanhemmat saisivat roppakaupalla, jos myöntävällä vastauksella olisikin huonoja seurauksia.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) puolustaa uudistusta. Hänen mielestään ajo-oikeuteen suunnitellut rajoitukset lisäisivät liikenneturvallisuutta, kun yölliset, matkustajia täyteen pakattujen autojen kolarit jäisivät pois.

Tarkoitus on, että uudet 17-vuotiaat joutuvat ajamaan poikkeuslupatunnus näkyvillä, jotta poliisi ja kanssa-autoilijat erottavat heidät. Tämä käytäntö saisi olla voimassa jo nyt. Myös öiselle ajokiellolle ja matkustajarajoituksille löytyy Traficomin tilastoista perusteluita: 23 prosenttia nuorten kuljettajien henkilövahinko-onnettomuuksista tapahtui kello 00–05 yöllä vuosina 2019–2021. Yöllisissä onnettomuuksissa melkein puolessa matkustajia oli kaksi tai enemmän.

Poikkeuslupia on tähän asti haettu tasaisesti ympäri Suomea. Suunnitellun uudistuksen jälkeen nuoria kuljettajia tulisi Suomeen vuosittain 20 000–30 000. Tätä voi pitää riskinä, sillä 17-vuotiaiden henkilöautonkuljettajien onnettomuuksissa kuoli 17 ihmistä vuosina 2019–2021. Valitettavia kuolonkolareita on ollut myös Pirkanmaalla. Tätä liikenneturvallisuusriskiä puntaroi nyt myös liikenne- ja viestintävaliokunta.

Poliisi kertoo tiuhaan henkilökuntapulasta, joka tuntuu haittaavan toimintaa passien tarkastuksesta rikosten tutkintaan. Nytkin Poliisihallitus varoittaa, ettei se ehtisi valvoa lain noudattamista etenkään viikonloppuöisin.

Poliisin mukaan pahoinpitelyt jäävät selvittämättä ja rattijuopot löytämättä, jos aikaa pitää käyttää nuorten kuskien paimentamiseen – liikenteen kokonaisturvallisuus heikentyisi. Tällä hetkellä tieliikenneonnettomuuksia taitaa ehkäistä tehokkaimmin polttoaineiden kalleus.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut