Hintojen nousun kiihtymiselle ei näy loppua, eikä sitä korvaa mikään

Kuluttajat kohtaavat loppuvuonna lisää hintoihin siirtymättömiä kustannuspaineita

15.6. 6:16

Aamulehti vertaili elintarvikkeiden hintoja tamperelaisissa kaupoissa. Suunta oli selvä: maaliskuussa mitä perinteisimmän peruselintarvikkeen, kaurahiutalepaketin, sai alle eurolla, nyt hinta oli yli 1,20.

Hiutalepaketti ei ole poikkeus. Tilastokeskuksen mukaan ruuan hinta nousi vuodessa toukokuussa yli 9 prosenttia: liha kallistui yli 12 prosenttia, maitotuotteet, juusto ja kananmunat yli 9 prosenttia ja viljatuotteet sekä leipä 6,5 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousu kiihtyi tarkalleen 7,1 prosentin inflaatioksi. Kaksista lohtua ei anna tieto, että euroalueella vauhti oli vielä prosenttiyksikön kovempi. Raha nimittäin menettää arvoaan kiihtyvää tahtia, sillä kuluttajat saavat ihmetellä loppuvuonna vielä toistaiseksi hintoihin siirtymättömiä kustannuspaineita. Syksyllä esimerkiksi ruuan hinta kallistuu jo yli 10 prosenttia joka kuukausi.

Kaiken kallistumista ei korvaa kokonaan mikään vaan reaaliansiot laskevat. Laskua ei kuitata tehdyillä tai tulevilla veronalennuksilla tai tukien kasvattamisella. Syksyllä neuvoteltavien palkankorotusten taso ei riitä kattamaan kuin murto-osan.

Optimisti voi toivoa, että vaaleihin valmistautuvat poliitikot kosiskelevat äänestäjiä verotuksella. Jopa kokoomus on oppositiosta valmis lisävelalla rahoitettavaan tuloveron kevennykseen, eikä leikkauksista puhuta enää mitään.

Ansioverotuksen keventämistä ei tyrmännyt myöskään valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.). Saarikko tosin kytki kevennyksen riittävän maltillisiin syksyn palkkaratkaisuihin. Astetta pidemmälle meni keskustan elinkeinoministeri Mika Lintilä, jonka mielestä liian suuret palkankorotukset voisivat johtaa uuden kilpailukykysopimuksen tarpeeseen. Palkansaajat muistavat, miltä maistui Sipilän hallituksen kuusi vuotta sitten runnoma kiky-sopimus työajan pidennyksineen ja julkisten alojen lomarahaleikkauksineen.

Hallituksen vasen laita saattaa taipua nuristen pieni- ja keskituloisiin painottuvaan tuloverotuksen kevennykseen, vaikka ainakin vasemmistoliitto laskisi mieluummin ruuan arvonlisäveroa siksi, että se auttaa köyhää enemmän.

Liikenteen kulut kallistuivat toukokuussa 14,5 prosenttia. Polttoaineiden verotukseen hallitus ei aio puuttua. Autoilija pysyy sähköauton vaihtoon asti aitona lypsylehmänä, jonka kohtelua ei ole varaa pehmentää. Perusteluna on, että valtion verotulot laskisivat liikaa. Päätetty jakeluvelvoitteen alentaminenkin lisää verotuloja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut