Kesätyöt ovat näytön paikka myös työnantajalle

Kesätöissä työolot ovat parantuneet, mutta puutteet ovat samanlaisia vuodesta toiseen. Työnantaja tekee palveluksen myös itselleen, kun panostaa perehdytykseen ja neuvontaan.

13.6. 7:14

Tänäkin kesänä moni nuori saa ensimmäisen kosketuksensa työelämään. Kyse voi olla parin viikon tutustumisesta tai pidemmästä kesätyöpestistä. Hyvä uutinen on, että tänä vuonna yhä useampi pääsee töihin, sillä huhtikuussa uutisoimme, että (AL 6.4.2022) täksi kesäksi paikkoja oli tarjolla selvästi tavallista enemmän.

Se tarkoittaa, että ensikertalaisia on työpaikoilla paljon.

Työuraansa aloittavan kannattaa muistaa, että kesätyö on usein portti seuraaviin työpaikkoihin, sillä kaikenlainen työkokemus lasketaan yleensä eduksi. Avain hyvään työtodistukseen on arkisissa itsestäänselvyyksissä: ajoissa olemisessa, huolellisuudessa ja hyvässä käytöksessä. Oma-aloitteisesti kannattaa perehtyä työntekijän velvollisuuksiin ja oikeuksiin.

Kesätyöt ovat näytön paikka myös työnantajille. Aluehallintovirastot valvovat tänäkin vuonna kesätyöpaikkoja (Uutiset A9). Vaikka esimerkiksi kesämyyntipisteiden työskentelyolosuhteet ovat parantuneet, työsuhteissa esiin tulleet ongelmat ovat samoja vuodesta toiseen. Työsuojelutarkastajat ovat havainneet, että sään tai asiakkaiden vähyyden vuoksi voidaan yksipuolisesti peruuttaa työvuoroja, työehtosopimuksen mukaista minimipalkkaa ei aina makseta ja taukoja ei voi pitää niin kuin pitäisi.

Ylitarkastaja Jan Mikkonen Lounais-Suomen aluehallintovirastossa muistuttaa haastattelussa, että nuoret ovat lainsäätäjien erityisessä suojeluksessa. Siksi on syytä varmistaa, että perehdytys, ohjaus ja neuvonta ovat riittävällä tasolla. Hyvään perehdytykseen kuuluu, että myös työsopimuksen ehdot käydään huolellisesti läpi.

Työnantaja suojaa oikealla toiminnalla myös itseään. Epäselvissä tilanteissa työsopimusta tulkitaan sen laatijan vahingoksi. Työnantaja on vastuussa tarvittavista turvavarusteista ja laitteiden suojauksista. Puutteellisesta perehdytyksestä johtuva työtapaturmat tuottavat turhia vammoja ja kärsimystä. Työnantajalle vakavat työtapaturmat voivat käydä kalliiksi, jos oikeus katsoo, että velvoitteita on laiminlyöty

Ensimmäisessä työpaikassaan oleva nuori ei välttämättä tiedä velvollisuuksistaan, oikeuksistaan tai työpaikan säännöistä. Työuran alussa annettu hyvä ohjaus todennäköisesti tuottaa laadukasta työtä ja lisää tuottavuutta, kun aikaa ei kulu turhaan sähläämiseen.

Hyvä kesätyökokemus voi lisätä työpaikan ja alan vetovoimaa etenkin työvoimapula-aloilla. Parhaimmassa tapauksessa erinomainen kesätyöpaikka voi houkutella nuorta alalle, joka etukäteen ei vaikuttanut tulevaisuuden unelmatyöpaikalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut