Koulusurma toi mieleen Suomen tragediat

Ampumisrikoksia on Yhdysvalloissa edelleen valtavasti, mutta niille ei saa koskaan tulla immuuniksi.

26.5. 5:00

Traaginen kouluampuminen Yhdysvaltain Texasissa pysäytti myös Suomessa. Kun seuraa taas kerran uutisia lohduttomista omaisista ja kysymyksistä, joihin ei löydy vastauksia, mieleen nousevat Suomen kouluampumiset.

Eniten uhreja vaatineet ovat Jokelan turma vuonna 2007 ja Kauhajoen ampumistapaus vain vajaan vuoden kuluttua Jokelassa.

Suomessa ei ole vältytty tapauksilta viime vuosinakaan. Vuonna 2019 Kuopion kouluhyökkäys ravisteli jälleen. Silloin uhrien määrä jäi yhteen, mutta loukkaantuneita oli useampia.

Erityisen raadolliseksi rikoksen tekee se, että ampuja iskee kouluun. Poliisin mukaan koulusurman valmistelu on Suomessa tosin harvinaista. Poliisihallitus on arvioinut muutama vuosi sitten, että viranomaiset pystyvät torjumaan vuosittain 4–6 joukkoampumisuhkaa.

Jokelan tapauksen jäljiltä Suomeen perustettiin tutkintalautakunta. Sen oli määrä pohtia, miten tapaukset voidaan estää. Lautakunta antoi yli kymmenen suositusta. Mukana on paljon uudistuksia: poliisin nettivihjettä, koulujen varautumista ja harjoittelua sekä aselain uudistamista.

Suositukset ovat toimineet verraten hyvin, jos poliisi on pystynyt estämään suunniteltuja rikoksia.

Kouluampumisissa pätevät samat teesit, olimme sitten Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Varhaista puuttumista, ennaltaehkäisyä, nuorten mielenterveyspalveluihin satsaamista.

Nämä ovat kaikki toteutettavissa, mutta ne vaativat resursseja. On pidettävä huoli, että niitä löytyy.

Tärkein uudistus olisi puuttua aselakiin Yhdysvalloissa. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Jokaisen ampumistapauksen jälkeen herää kritiikki liian lepsua aselakia vastaan, mutta hyvin pian se unohtuu.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin lausunnoista paistoi tällä kertaa väsymys.

”Olen kyllästynyt. Meidän täytyy toimia. Älkää sanoko, että emme voi vaikuttaa tähän verilöylyyn.”

Biden on arvostellut aseteollisuutta tukevaa lobbausta. Yhdysvaltain asema ase- ja sotilastarvikemarkkinoilla on hallitseva. Aseita riittää niin vientiin kuin omaan maahan.

On kuin kohtalon ivaa, että päivälleen vuosi sitten uutisoitiin Texasin höllentävän aselakeja edelleen.

Luulisi, että jossakin kohdin kansa saa tarpeekseen ampumasurmista. Toivottavasti se päivä koittaa pian.

Suomessa aseen hankkimisluvat ovat olleet tiukassa kuten kuuluukin, eivätkä tällaiset uutiset enää nostata populistista keskustelua omista aseluvistamme.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut