Suolistotaudit ovat iso uhka terveydenhuollolle

Tulehduksellisten suolistosairauksien määrä Suomessa kasvaa yhä nopeammin.

27.5. 5:00

Tulehdukselliset suolistosairaudet alkoivat lisääntyä Suomessa nopeasti vuosituhannen vaihteen tienoilla. Kela on jo pitkään rekisteröinyt yli 2 000 uutta IBD-tapausta joka vuosi.

Vuoden 2021 lopussa IBD-tauteja sairasti jo yli 56 000 suomalaista. Yleisimmät IBD-sairaudet ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti. Niillä on useita alatyyppejä.

On huolestuttavaa, että Suomessa IBD-tapausten ilmaantuvuus näyttää yhä kasvavan. Viime vuoden aikana Suomessa kirjattiin 2 746 uutta tapausta. Kaksi vuotta aikaisemmin uusia tapauksia oli kirjattu 2 556 eli melkein 200 vähemmän (AL 19.5.).

Tuoreimpien tutkimusten mukaan samaan aikaan joissakin länsimaissa uusien tautitapausten vuosittainen kasvu olisi hidastumassa tai jopa pysähtymässä.

Tarkkaa syytä IBD-tapausten nopeaan kasvuun ei tiedetä. Kuten ei sitä, miksi Suomi on yksi niistä maista, missä taudin ilmaantuvuus edelleen kasvaa.

Tiedetään, että geneettinen alttius on yksi taustatekijä. Myös elinympäristössä ja ruokavaliossa tapahtuneilla muutoksilla, erityisesti länsimaisella ruokavaliolla, uskotaan olevan merkittävä rooli IBD-tautien synnyssä. Todennäköisesti taustatekijöitä on monta.

Tilanne on ongelmallinen, sillä IBD on parantumaton sairaus. Sairastunut ihminen joutuu elämään taudin kanssa loppuelämänsä.

Hyvä uutinen on, että sairauteen on olemassa jo hyviä hoitoja ja että useimmilla ihmisillä tauti pysyy hoidolla hyvin aisoissa. Ei kuitenkaan kaikilla.

Suomessa uusia IBD-tapauksia on alkanut ilmaantua yhä kasvavassa määrin myös yli 60-vuotiaiden ikäluokissa. Samaan aikaan tätä nuorempana sairastuneet kansalaiset vanhenevat. Tällä hetkellä jo yli kolmasosa suomalaisista IBD-potilaista on yli 60-vuotiaita.

Tapausmäärän alati kasvaessa ja tautia sairastavien ikäjakauman muuttuessa terveydenhuoltoon IBD-suolistosairauksien takia kohdistuva paine kasvaa myös vanhustenhoidon puolella, jossa ongelmia on jo muutenkin riittävästi.

Tulehduksellisten suolistosairauksien tutkimukseen pitääkin panostaa nykyistä enemmän. Toki tutkimusta Suomessa jo tehdään, myös Tampereella.

On tärkeätä, että IBD-sairauksiin löydetään vain oireita hoitavien lääkkeiden lisäksi myös tauteja parantavia hoitoja. On myös jäljitettävä ne tarkat ruokavalioon liittyvät tekijät, jotka ovat mukana IBD-tauteja aiheuttamassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut