Halvan ruuan aika on takana pysyvästi

Kuluttaja voi vain toivoa, että yksittäisille hintojen nostoille olisi aina aito syy.

25.5. 5:00

Ruoka kallistuu tänä vuonna 10 prosenttia. Se tarkoittaa keskimäärin 500 euron korotusta kotitaloutta kohti. Näin arvioi Luonnonvarakeskus Luke maa- ja elintarvikealan suhdannekatsauksessa.

Suomessa ruuan osuus menoista on ollut 12,5 prosenttia. Nyt se kasvaa. Kotitalouksien ennustetut keskimääräiset menot nousevat tänä vuonna 2 500 euroa. Tästä ruuan kallistuminen tekee siis viidenneksen.

Alkuvuonna ruuan hinnan nousu oli 5 prosenttia, joten loppuvuonna nousu kiihtyy keskimäärin 12,5 prosenttiin. Hintapaine on kova myös ensi vuoden alkupuolella. Hinnat uhkaavat jäädä pysyvästi korkeammalle tasolle kuin ennen pandemiaa ja Venäjän hyökkäyssotaa.

Ruokaa kallistaa koko ruokaketjun tuotantokustannusten nousu, jonka ovat kokeneet niin maataloustuottajat, elintarviketeollisuus kuin kauppakin. Ilmiö on maailmanlaajuinen. Esimerkiksi maaliskuussa ruuan hinnan vuosimuutos oli Euroopassa lähes 7 prosenttia, Suomessa selvittiin vielä noin 5 prosentilla.

Kotimainen elintarviketeollisuus ja kauppa avasivat huhtikuussa neuvottelut hinta- ja toimitussopimuksista kesken sopimuskauden. Näin ei ole tavattu tehdä, mutta nyt on kiire viedä hinnankorotukset tuottajahintoihin saakka. Esimerkiksi lihan hintoihin on tulossa korotus kesän aikana, ja uusia korotuksia odotetaan syksyn sopimuksiin. Kaupassa nauta ehti kallistua Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan jo alkuvuonna 6 prosenttia ja sika 4, siipikarjan hinta polki paikallaan.

Kuluttaja voi vain maksaa ja toivoa, että yksittäisille hintojen nostoille olisi aina aito ja perusteltu syy. Mikään ruokaketjun osa ei nimittäin ole ilmoittanut, että katteista olisi varaa tinkiä vapaaehtoisesti, kun kannattavuus laskee muutenkin. Eikä pienempään siivuun ole tyytymässä myöskään valtio, sillä hallitus jatkaa jääräpäisellä verotuslinjallaan reaalipalkkojen selvän laskunkin aikana: esimerkiksi ruuan arvonlisäverotukseen ei ole luvassa kevennyksiä kuten ei verotuksen tasoon muutenkaan, yksittäistä hienosäätöä lukuun ottamatta.

Rikkaassa ja riittävän omavaraisessa Suomessa useimmat kuluttajat selviävät lisärahalla tai muuttamalla kulutustottumuksia. Yksittäisistä tuotteista voi olla pulaa, mutta kehittyvissä Afrikan maissa edessä voi olla todella paha nälänhätä. Tärkein viljalajike maailmanmarkkinoilla on vehnä, jonka tuotannosta lähes kolmasosa on tullut Mustanmeren alueelta. Nyt se jää suurimmaksi osaksi pois markkinoilta, kun Ukrainan ja Venäjän tuotanto puuttuu. Myös viejämaiden maissivarastot ovat laskussa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut