Kuntien palkkasovun hintalappu tiedossa tänään – miten käy hoitajien joukkoirtisanoutumisten?

Kuntien työntekijät odottavat, että luvassa on ainakin jonkinlainen palkkaohjelma.

10.5. 5:00

Kunta-alan seitsenpäiväinen lakko loppui maanantaina ja tänään kouluihin, päiväkoteihin ja kirjastoihin pitäisi taas päästä normaalisti Tampereella ja muissa suurissa kaupungeissa. Ammattiliitto JHL:n, ammattiliitto Jytyn ja neuvottelujärjestö Jukon työtaistelutoimi rajoitti tai sulki myös kaupunkien muita kulttuuri-, liikunta- ja sote-palveluita.

Vaikutukset ulottuivat myös Taysiin, jossa siivous ja ruuan jakelu siirtyivät lakon ajaksi pitkälti hoitohenkilöstön huoleksi.

Tiistaina nähdään, miten julkisten alojen työntekijöiden käy. Työkiistaa ratkova sovittelulautakunta antaa sovintoehdotuksensa. Työntekijät odottavat, että luvassa on ainakin jonkinlainen palkkaohjelma, joka toisi vuosiksi yleistä tasoa paremmat palkankorotukset.

Sovittelulautakunta tarjonnee kompromissia, joka asettuu työntekijöiden ja Kuntatyönantajien esitysten välimaastoon. Voi olla, että maltillinenkin korotus olisi osalle ammattiryhmistä riittävä, jos liittojen jäsenet pääsevät maanlaajuisesti osallisiksi alueellisesti rajoitetulla ja melko lyhytkestoisella lakolla saavutetuista hyödyistä.

Osa Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministereistä on ollut myötämielisiä työntekijöiden vaatimuksille: jälkeen on jääty. Harva kansalainenkaan kiistää, etteikö välinehuoltajan tai koulunkäynninohjaajan nippanappa pari tonnia ylittävä kokonaispalkka olisi huono.

Vaatimuksia taivastelevat ovat tavanneet vedota miljardien kululisäyksiin, joita yli 400 000 kuntatyöntekijän palkkojen ylimääräiset korotukset toisivat. Työnantajapuoli on hanakasti huomauttanut, miten korotuksiin suostuminen toisi yli 800 euron menoerän veronmaksajaa kohti.

Kiistassa oma lukunsa ovat hoitajaliitot Tehy ja Super, joiden viisi vuotta jatkuvaa 3,6 prosentin ylimääräistä vuosittaista korotusta on viimeksi vauhditettu uhkaamalla hoitajien joukkoirtisanoutumisilla. Tiistaina nähdään, kelpaako sovintoehdotus hoitajille vai lähdetäänkö irtisanoutumisia muuttamaan puheista teoiksi. Irtisanoutumisten toteutustavasta ei ennen tiistaina ole kerrottu julkisuuteen mitään.

Tähän mennessä hoitajien kantojen pehmentymisestä ei ole ollut merkkejä. Esimerkiksi suojelutyön laajuuden ja siihen liittyneen potilasturvallisuuslain ympärillä käyty keskustelu ”pakkotyölaista” oli kipakkaa. Se myös johti hoitajien irtisanoutumisuhkailuun lakkoilun jatkamisen sijaan. Lakihanke peruuntui sekavien vaiheiden ja selitysten jälkeen, joista jäi haparoiva vaikutelma.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut