Suomalaisten pitää olla nyt hereillä – Tulossa voi olla pöyristyttäviä valheita, sotilaallista uhittelua tai verkkohyökkäyksiä

Valheita levittämällä voi saada ihmiset toimimaan toisiaan vastaan.

7.5. 6:30

Venäläisen propagandakoneiston väitteet Suomesta ja suomalaisista kovenevat. Valtiojohtoinen sepitetehdas otti sodan alussa kohteekseen Ukrainan, Yhdysvallat ja perinteiset viholliset. Suomi on saanut olla suhteellisen rauhassa. Nyt tuo asia muuttuu, kun maamme jäsenhakemus Natoon lähestyy.

Ainakin seuraavista väitteistä on saatu lukea viime aikoina: Suomi on siirtänyt panssarivaunuja Venäjän rajalle. Nato valmistelee Suomea hyökkäämään Venäjää vastaan. Suomi haluaa Natoon, koska suomalainen Hitler-kultti haluaa niin.

Suorien sotaan ja Natoon liittyvien viholliskuvien luomisen lisäksi väitteissä on mukana vääristeltyä historiaa ja ennakkoluuloihin liittyvää lietsontaa.

Vanha väite siitä, että venäläisturistien lapset voidaan ottaa Suomessa huostaan, koska heitä tarvitaan homosaation läpitunkemassa maassa tukemaan väestönkasvua, on noussut taas esiin.

Ennakkoluuloista ja peloista voimansa hakeva propaganda kuulostaa korviimme uskomattomalta, mutta näihin uskovia ihmisiä on Venäjällä paljon. Jos muita keinoja saada tietoa ei ole, täyttyy mieli uhkakuvista nopeasti.

Pelonlietsonnan vaikutukset muuttuvat todella vaarallisiksi, kun järjettömät väitteet muuttuvat toiminnaksi. Kun ihminen on täytetty pelkillä valheilla, voidaan hänet saada toimimaan toisen, mutta myös oman maan kansalaisia vastaan.

Jotkut venäläiset ovatkin spontaanisti ryhtyneet paljastamaan sodanvastaisia mielipiteitä esittäviä kanssaihmisiä. Kansalainen saattaa jopa kokea toimivansa oikein, kun paljastaa petturin.

Venäjän propagandan tavoitteena on luoda tarina, jonka avulla voidaan perustella omat törkeät teot. Uhriutuminen ja yhteisen viholliskuvan luominen tuovat lisää voimaa tarinaan.

Käsittämättömillä väitteillä voidaan testata myös vastapuolen yhtenäisyys eli kehen ehkä voidaan vaikuttaa.

Kaiken tavoitteena on säilyttää Putinin valta. Autoritaarisen maan ylin johto oligarkeineen toimii kuin mafia, joka voi säilyttää asemansa vain valheilla, uhkailulla ja silmittömällä väkivallalla.

Suomalaisten ei pidä lähteä levittämään huhuja vaan pysyä kaikissa tilanteissa kylmänviileinä. Tulevina viikkoina on syytä kyseenalaistaa kaikki vähänkin erikoiset tarinat. Tulossa voi olla suoranaisia provokaatioita sotilaallisen uhittelun, mielenosoitusten tai hybridihyökkäysten muodossa.

Nämä ajat ovat muistutus meille kaikille mitä valheiden ja perättömien väitteiden levittäminen voi saada aikaan. On aika, kun meidän kaikkien suomalaisten pitää olla tarkkana ja toimia fiksusti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut