Velkakattoa rakennetaan taas Suomeen

Suomen Pankki haluaa kotitalouksien velkaantumisen kurinpitoon uusia työkaluja.

5.5. 6:00

Asuntolainaa sai Suomen Pankin tuoreimpien lukujen mukaan vielä maaliskuussa pilkkahinnalla. Uusien lainojen keskikorko oli 0,87 prosenttia. Suunta on ollut ylös, raha on ollut tätä kalliimpaa viimeksi marraskuussa 2018.

Lainarahan hinta ei ehtinyt kallistua viitekorkojen nousun takia, sillä yleisin 12 kuukauden euribor nousi plussalle vasta huhtikuun loppupuolella. Vielä maaliskuussa hintalapun määritteli korkomarginaali, joka oli 0,84 prosenttia.

Viime vuosien ajan halvinta lainarahaa sai 2021 helmikuussa, jolloin uudesta asuntolainasta piti maksaa 0,68 prosentin keskimarginaalia.

Pankkien ottama siivu kallistuu silloin, kun pankit varautuvat ennalta luottoriskeihin. Marginaalia nostaa nyt myös korkosuojauksen yleistyminen, sillä suojauskulut ovat tilastossa osana marginaalia. Niiden osuutta SP ei erittele.

Tulevissa tilastoissa keskikorkoja nostavat myös viitekorot. Aika yleinen ennuste on, että yleisin 12 kuukauden euribor-viitekorko nousisi ensi vuoden aikana noin kahteen prosenttiin. Mikäli näin käy ja jos samaan aikaan korkosuojaus yhä yleistyy ja pankit tiukentavat hinnoittelua, keskikorko voisi nousta kolmen prosentin tuntumaan. Silloin esimerkiksi 15 vuoden ja 150 000 euron annuiteettilainasta joutuisi maksamaan noin 150 euroa suurempaa kuukausierää kuin nyt. Tämä puree tietysti pahiten niihin, joilla lainanhoito on valmiiksi tiukilla.

Lainanhakija voi vaikuttaa marginaalin hintaan. Mitä parempi maksukyky ja omarahoitusosuus, sitä halvemmalla lainaa saa. Varovaisuuden hyve sopii Suomen Pankille, joka toisti keskiviikkona murheensa kotitalouksien velkaantumisesta, suurista lainasummista ja pitkistä laina-ajoista. Ne, samoin kuin Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset, kasvattavat rahoitusjärjestelmän riskejä.

SP kaipaa tiukennuksia luototukseen. Sen mielestä hallituksen esitysluonnoksen kiristystoimet eivät riitä: tarvitaan kotitalouksien velkakattoa sen lisäksi, että asunto- ja taloyhtiölainoille on tulossa pituusrajoituksia ja taloyhtiölainoille lyhennysvelvoite ja lainakatto.

Velkakaton tasosta eli sallitusta kaikkien velkojen suhteesta tuloihin on tulossa laskelmia kesäkuussa. Aiemmin valtiovarainministeriön työryhmä päätyi 400–450 prosentin tasoon eli velkoja saisi olla 4–4,5-kertaisesti bruttotuloihin nähden.

SP:n mukaan tuolloin neutraaliksi määritelty taso on muuttunut. Tähtäimessä on nyt sellainen ”liikkuva maali”, joka ei aiheuttaisi markkinahäiriöitä eli jumiuttaisi asuntokauppaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut