On aika alkaa sopeutua lämpenemiseen

Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi asetetut tavoitteet tulevat liian nopeasti vastaan.

2.5. 6:00

Näyttää siltä, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet jäävät saavuttamatta. Vuonna 2015 solmitun sopimuksen mukaan maapallon keskilämpötilan nousun pitäisi jäädä reilusti alle kahden asteen.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi huhtikuun alussa uusimman raporttinsa. Sen mukaan kiire on todella kova. Optisimmissakin laskelmissa lämpötilan nousu ylittää 1,5 astetta (AL 4.4.).

Ilmastotavoitteiden saavuttamista synkistää entisestään Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Venäjää on tulevaisuudessa varmasti hyvin vaikeata saada mukaan kansainvälisiin ilmastosopimuksiin. Venäjällä tuskin on myöskään kovinkaan suurta kiinnostusta tai edes mahdollisuuksia edistää ympäristöystävällistä teknologiaa omalla maaperällään.

Tosin, kun venäläisestä hiilestä, maakaasusta ja öljystä luovutaan, se todennäköisesti edistää vihreää siirtymää Euroopassa.

On tärkeätä, että maat valmistautuvat ilmaston muuttumisen jo käynnistämiin ja tuleviin muutoksiin. Tätä ilmastotieteilijät ovatkin korostaneet pitkään.

Tätä on käsitelty myös Suomessa julkistetussa valtioneuvoston tilaamassa tutkimuksessa, joka julkistettiin viime viikolla. Tutkimuksen keskeinen viesti on: mitä paremmin tuleviin muutoksiin Suomessa varaudutaan sitä vähemmän se maksaa. Säästöt ovat miljardeja. (AL 29.4.).

Sopeuduttava on kaikilla elämän alueilla, mutta ennen kaikkea maataloudessa, metsäteollisuudessa, energiantuotannossa, liikenteessä ja kaupunkisuunnittelussa.

Olemme tottuneet esimerkiksi siihen, että keväisin tulvavesi peittää alueita jokivarsilla. Tulevaisuudessa tulvia nähdään entistä enemmän kaupungeissa ja muissa asuintaajamissa.

Kaduille tulvivista hulevesistä olemme jo saaneet usein maistiaisia viime aikoina myös Tampereella. Viime vuoden elokuun lopulla rankkasadetta seurannut tulva aiheutti suuria vahinkoja Hämeenkyrössä.

On erittäin tärkeätä, että kaikessa kaupunkisuunnittelussa ja infrarakentamisessa otetaan huomioon muuttuvan ilmaston mukanaan tuomat muuttuvat olosuhteet. Myös omakotitaloissa asuvien on korkea aika varmistaa, että salaojat toimivat.

Sopeutuminen ei tarkoita sitä, että ilmastonmuutosta ei pitäisi torjua kaikin mahdollisin keinoin. Päin vastoin. Sitä suuremmalla syyllä. Siirtymää fossiilittomaan yhteiskuntaan on nopeutettava.

Helppoa tämä ei ole. Tampereen kaupungilla on tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Pian valmistuva Naistenlahti 3 -biovoimalaitos on tärkeä askel tavoitteen saavuttamisessa.

Liikenteen puolella on vielä paljon tekemistä. Pelkän ratikan avulla kunnianhimoista tavoitetta ei saavuteta. Myös muun liikenteen on sopeuduttava nopeasti muuttuvaan maailmaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut