Hallituksen on hankala tunkea työriitoihin

Julkisten alojen työriitaan sotkeutuminen voisi saada aikaan lähinnä vahinkoa.

12.4. 5:00

Koululaisten harvinaisen pitkä pääsiäisloma alkoi jo Tampereella. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ryhtyi tiistaina kahden päivän lakkoon yhtenä osana julkisten alojen laajenevaa työmarkkinakärhämää.

Osa päiväkodeista on kiinni ja muun muassa kaupungin tarjoamia terveys-, perhe- ja sosiaalipalveluja vähintään supistetaan. Lakko ei vaikuta Tampereen ulkopuolella Pirkanmaalla.

Pienimmät eli 1. ja 2. luokan oppilaat ja erityisoppilaat pääsevät lakon aikana kerhoihin ja kuljetukset toimivat. Oppilaat voivat ruokailla koululla myös lakkopäivinä. Tämä voi auttaa joitakin työssä käyviä vanhempia, ja kaikilla alkaa olla pandemian ajalta vahva kokemus töidensä ja lastenhoidon järjestelemisestä sulkujen takia.

Jukon kahden päivän lakosta on toivottavasti tamperelaisille lähinnä vain käytännön harmia. Toisen eli hoitajien lakon vaikutukset sen sijaan käyvät terveydelle. Taysissa jäi tekemättä viime viikolla noin 400 leikkausta (AL 9.4.), kun sairaala on pyörittänyt vain puolta leikkaussaleista.

Jo viikossa myös esimerkiksi kuvaantamispalveluihin ehtii kertyä hoitojonoa. Mikäli lakko pitkittyy, jonoja puretaan aikanaan pitkään ylitöinä, koska mitään ylimääräistä laite- tai henkilöstökapasiteettia ei ole. Purkuun voisi tietysti käyttää osin alihankkijoina myös yksityisiä terveysyrityksiä, mutta ne ovat olleet nykyhallitukselle vastenmielisiä.

Poliitikot ovat hoitajien työriidan aikana saaneet toistaiseksi aikaan vain kiistan potilasturvallisuuslaista, joka on hallituksen käsiteltävänä keskiviikkona. Hoitajien lakon laajentumista siirrettiin eilen 20. huhtikuuhun saakka.

Julkisten alojen työntekijät vaativat miljardien palkkaohjelmia, joihin kuntatyönantajien KT ei omin päin suostu. Tilannetta ratkova 9-henkinen sovittelulautakunta kokoontui sunnuntaina ensimmäisen kerran ja sai aikaan päätöksen hankkia talousennusteita. Voi olla, että lautakunnan avulla ongelma ei kovin nopeasti ratkea.

Häävit eivät ole myöskään hallituksen vaihtoehdot: lisävelka tai menneisyyden haikailu. Sanna Marin kannatti pääministerin haastattelutunnilla keskitettyjen ratkaisujen paluuta, joissa hallitus voisi myötäillä verotuksen keinoin. Suurille työnantajille tämä ei kelpaa, kun ovat kerran eroon päässeet. Suunta on yrityskohtaiseen ja paikalliseen sopimiseen.

Elinkeinoelämä löytäisi edestään, jos hallitus lupaisi maksaa velaksi edes osan yleisen tason ylittävästä julkisten alojen palkkaohjelmasta. Se tulisi eteen teollisuuden neuvotteluissa, joihin työntekijät saavat puhtia laukkaavasta inflaatiosta muutenkin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut