Sitä ei heti uskokaan, miten järkevä isokin energiaremontti voi olla

Energian hinnan heilahdellessa järkevä uudistus voi säästää itsensä takaisin nopeasti.

10.4. 6:00

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja energian hinnan huima nousu ovat saaneet niin pientalojen kuin kerrostalojenkin asukkaat miettimään oman asuntonsa energian kulutusta.

Sähkön, öljyn ja kaasun hinta on ollut vahvassa nousussa, eikä kukaan osaa arvioida, mikä on tilanne lähitulevaisuudessa. Venäjän öljystä, kaasusta ja kivihiilestä halutaan eroon, ja ainakin lyhyellä aikavälillä tämä nostaa energian hintaa.

Hyvin monessa tapauksessa remontoijat ovat valinneet uudeksi lämmitysvaihtoehdoksi maalämmön. Yksi hyvä esimerkki löytyy Tampereen Kalevasta, missä yli 200 asunnon asunto-osakeyhtiö Sammonkartano päätti vaihtaa kaukolämmön maalämpöön. Tämänhetkisten arvioiden mukaan investointi maksaa itsensä takaisin seitsemässä vuodessa. Energiamuodon vaihdon lisäksi taloyhtiö teki muitakin lämmitystä parantavia korjauksia.

Maalämpö ei ole sikäli ilmaista, että maaperään varastoitunut auringon energia pitää nostaa lämpökaivoista ylös sähkön avulla, niinpä sähkön kulutus nousee, mutta koska lämpöön ei mene erikseen rahaa, säästyy taloyhtiöltä vuodessa arviolta 85 000-90 000 euroa.

Summa on merkittävä suhteellisestikin. Ei ihme, että huomattava osa isännöitsijöistä arvelee taloyhtiöiden valitsevan maalämmön vaihtoehdoksi, kun energiaremonttia tehdään.

Toki taloyhtiön kannattaa aina tehdä tarkka selvitys, minkä vaihtoehdon valitsee. Joissakin tapauksissa maalämpö ei olekaan paras valinta, jos takaisinmaksukulut karkaavat syystä tai toisesta. Myös sähkön tuleva hinta ja korkojen liikkeet vaikuttavat kokonaisarviointiin.

Myös pientalot ovat hakeneet paljon lupia maalämmön vaihtoon, mutta varsinainen buumi on ilmalämpöpumppujen ostossa. Kysyntä on kaksinkertaistunut Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Ilmalämpöpumppujen menekkiä edistää suhteellisen alhaiset hankintakustannukset ja nopea takaisinmaksuaika.

Kiinnostus energiakuluihin on erittäin tervetullut piirre, vaikka sen laukaisi tällä kertaa törkeä hyökkäyssota.

Remontoitavaa energiassa riittää pitkäksi ajaksi, sillä asunnoista vielä huomattava osa lämpenee tällä hetkellä muun muassa öljyllä. Valtio tukee siirtymiä uusiutuviin energianlähteisiin, mikä onkin erittäin tarpeellista. Ei ole pahitteeksi, jos kehitystä saa vielä vauhditetuksi.

Jokainen energiaremontti vie maailmaa ilmastoystävällisempään suuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut