Virolaiset reagoivat Tarja Halosen kommenttiin oikein

Presidentti Halosen kohulausunto toi esille outoja kaikuja suomettumisesta. Anteeksipyyntö ei milloinkaan korjaa mautonta kommenttia.

2.4. 6:00

Suomessa ei mene päivää, eikä taida mennä edes tuntia, etteikö keskusteltaisi turvallisuusratkaisuistamme.

Samaan aikaan kun Suomi hakee uutta suuntaa turvallisuudelleen ja kurkottaa kohti länttä, saamme todistaa hämmentäviä kaikuja suomettumisesta.

Presidentti Tarja Halosen kohulausunto Baltian maiden turvallisuusasemasta nosti myrskyn, eikä syyttä.

Baltian maat liittyivät sotilasliittoon Halosen presidenttikaudella. Halonen kertoi ajatuksiaan siitä, miksi näin tapahtui. Hänen mukaansa Baltian maat erosivat Suomesta, koska niiden oli vaikea rakentaa yksin uskottavaa puolustusta. Toinen syy oli se, että maat tottuivat Neuvostoliiton aikana kollektiiviseen turvajärjestelmään.

Viimeksi mainittu teesi sai virolaiset näkemään punaista. Halosen puhetta kommentoivat monet eturivin asiantuntijat kuten Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik ja Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Neuvostoliitto miehitti Baltian maat ja murhasi niiden kansalaisia. Tällaisen kutsuminen ”kollektiiviseksi turvajärjestelmäksi” oli törkeää. Itäblokin ”turvajärjestelmä” Varsovan liitto puolestaan tunnetaan siitä, että se hyökkäsi vain omien jäsenmaidensa kimppuun. Halonen ei olisi ollut yhtään törkeämpi, jos hän olisi väittänyt, että Venäjä toteuttaa Ukrainassa rauhanturvaoperaatiota.

On surullista, että korkealta tasolta kuullaan neuvostoaikaan juuttuneita käsityksiä. Presidentti Halonen pyysi anteeksi lausuntoa, jota hän piti epäonnistuneena ilmaisuna. Sitä se oli.

Nuoret ikäpolvet ovat tottuneet näkemään toisenlaisen Viron kuin vanhempi polvi. Nuorille pääkaupunki Tallinna näyttäytyy kasvavana metropolina, jossa ei ole pulaa mistään.

Toisin oli ennen maan itsenäistymistä. Turisteille oli omat myymälänsä, joihin muilla ei ollut asiaa. Muut kaupat olivat koko lailla tyhjiä.

Materiaalin puute ei ollut pahinta. Järjestelmään kuuluivat valvonta ja varuillaanolo puhumattakaan venäjänkielisten itselleen ottamista etuoikeuksista miehitetyssä maassa.

Presidentin kommentti oli huono siinäkin mielessä, että virolaiset ovat pitäneet meitä veljeskansanaan. Kun Viro itsenäistyi, Suomi auttoi maata luomaan omat asevoimat. Aseapuakin annettiin. Nyt virolaiset ottaisivat Suomen avosylin vastaan Natoon.

Toivottavaa on, ettei vastaavia sammakoita pääsisi enää. Suomella ei ole varaa antaa periksi suomettumiselle, oli turvallisuusratkaisumme jatkossa mikä tahansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut