Tukipaketeista on nähty vasta pelkkää puhetta, eikä kuluttajaa muista kukaan

Autoilijat ja maataloustuottajat ansaitsevat tukensa, mutta kuka auttaisi kuluttajaa?

29.3. 13:27

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johtama huoltovarmuusministeriryhmä yrittää lievittää Venäjän hyökkäyssodan takia ensimmäisinä kärsineiden elinkeinonharjoittajien tukaluutta. Tiistainakaan kuljetusalan tuista ei tullut valmista.

Kotimaisen ruuantuotannon on jo kerrottu saavan 300 miljoonan euron tukipaketin, jotta tuottajat selviävät kustannuskriisistä. Keinona on ainakin suorien tilatukien lisäys. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n mielestä huoltovarmuuden kannalta tuella olisi erityisen tärkeää varmistaa kotieläintilojen tuotannon jatkuminen.

Kuljetusalaa puolestaan ahdistaa kallis polttoaine. Niin ammattiautoilijat kuin maataloustuottajat ovat tukensa ansainneet, sillä näillä toimijoilla ei ole osaa eikä arpaa tuoreimpien ongelmiensa syntyyn.

Tämän lisäksi voi kysyä, tulisiko valtion helpottaa myös kuluttajien asemaa. Heillä Venäjän hyökkäyssota ei ehkä vielä uhkaa elinkeinoa, mutta kaikkien on pakko syödä ja asua, moni joutuu käyttämään henkilöautoa. Niin ruokamenot kuin asumiskulutkin ovat jo nousseet roimasti eikä loppua näy. Kotitalouksien keskimääräiset ruokamenot saattavat nousta tänä vuonna lähes 500 euroa.

PTT ennusti tiistaina, että ruuan hinta nousee tänä vuonna Suomessa 11 prosenttia, enemmän kuin kertaakaan EU-jäsenyyden aikana. Suurimmat kuukausinousut nähdään kesän ja alkusyksyn aikana, peräti 10–15 prosenttia. Viljatuotteiden ja leivän hinta nousee PTT:n mukaan tänä vuonna 10 prosenttia, lihan 14 ja maitotuotteiden 12.

Ruuan hinnasta lähes puolet on veroja, energian hinnasta jopa ylikin. Ellei tuloverotus alene, ruuan ja energian verohuojennuksilla voisi varmistaa, että kotitalouksien varat riittäisivät välttämättömien kulutusmenojen lisäksi myös palveluihin. Se olisi tärkeää työllisyydelle.

Valitettavasti ainoa työllisyyteen liittyvä tuore näkyvä puheenvuoro oli kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orvonsiinäkin hän ehdotti työttömien etuuksien heikentämistä, mikä oli ajoituksensa puolesta vaatimaton esitys. Pikemminkin nyt tulisi pohtia pienituloisimpien tulonsiirtojen nostamista.

On silti syytä muistaa suhteellisuus. Suomessa useimmat selviävät ruokalaskusta hampaita kiristelemällä. Meillä joudutaan syömään jauhomakkaraa ja sianlihaa naudan sijaan, mutta köyhissä ja kehittyvissä maissa ei pian ole välttämättä mitään ostettavaa ja vaikka olisikin, siihen ei ole varaa. Ruuan kallistuminen ei nimittäin lopu tähän vuoteen, sillä vilja on vähissä maailmanmarkkinoilta myös 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut