Työllistäminen on myös hyvä tapa auttaa

Tampereen rekrytointikampanja Ukrainasta pakeneville on erittäin tervetullut.

27.3. 6:00

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ajanut miljoonia ihmisiä pois kodeistaan ja ulkomaille. Suomeenkin sotaa pakenevia on tullut jo tuhansia, ja enimmillään saapuvien määrän uskotaan nousevan tänä vuonna jopa 40 000–80 000 ihmiseen.

Ensisijainen tarve on antaa sotaa pakeneville suojaa ja inhimillistä tukea kaikissa mahdollisissa muodoissa, jotta he voivat alkaa toipua järkytyksestään. Tie ei ole lyhyt eikä helppo.

Arkeen on saatava mahdollisimman pian sellaista turvallista tasaisuutta, joka helpottaa sopeutumista. Lasten koulunkäynnin järjestäminen on tässä yksi keskeinen asia, ja onneksi siinä onkin edetty ripeästi.

Lue lisää: Ukrainalaisten lasten opettajat kertovat nyt uskomattomasta avuliaisuudesta Tampereella: ”Tämä on sellaista, jota ei voi sanoiksi puhua” – seurasimme oppituntia lähietäisyydeltä

Tampere alkaa kartoittaa myös tänne tulleiden ukrainalaisten työllistymismahdollisuuksia.

Tampereen työnyrkki järjestää huhtikuussa rekrytointitapahtuman, jossa työtä etsivät ukrainalaiset ja työvoimaa tarvitsevat työnantajat voivat tavata. Tilaisuus ei ole pelkästään ukrainalaisille, vaan se on avoin myös kaikille muille työtä etsiville. Tarkoitus on järjestää vastaavia rekrytointitapahtumia kerran kuukaudessa.

Tampereen työnyrkki on ely-keskuksen, TE-palveluiden, Tredun ja kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden yhteistyöryhmä, jonka tehtävä on auttaa Suomeen paenneita ukrainalaisia työllistymään.

Lue lisää: Tampereen työnyrkki järjestää rekrytapahtumien sarjan ukrainalaisille pakolaisille – ”Yritysten työvoiman tarve on suuri”

Kysymys on erittäin tärkeästä asiasta paitsi tänne tulleille urainalaisille myös monille yrityksille. Sodan aiheuttamasta varjosta huolimatta Pirkanmaan yritykset elävät tällä hetkellä hyvin vireää vaihetta. Yritysten työvoimatarve on monin paikoin jopa huutava, eikä osaavia työntekijöitä tahdo löytyä.

Lue lisää: Hyviä uutisia: Pirkanmaan työllisyystilanne jatkuu hyvin myönteisenä – ”Merkille pantavaa alle 20-vuotiaiden tilanne”

Ukrainalaisten työllistämisestä ovat olleet kiinnostuneita muun muassa ohjelmisto-, ravintola- ja siivousalan yritykset, valmistava teollisuus sekä maa- ja marjatilat. Yritysten kiinnostus on osoitus nopeasta reagoinnista ja ennakkoluulottomuudesta. On hyvin mahdollista, että monissa yrityksissä voidaan löytää onnistuneita ratkaisuja, sillä ukrainalaisten työskentelytavat ovat hyvin samantyylisiä kuin suomalaisten.

KielitaiDON puute on joissakin töissä este, mutta hyvin monia tehtäviä pystyy tekemään vähemmälläkin kielitaidolla, puhumattakaan, jos henkilö osaa englantia.

Meillä ei ole tarkkaa kuvaa, millaista osaamista ukrainalaisten joukosta löytyy, mutta voisi arvata, että kirjo on arkisen laaja. Joka tapauksessa olisi ensisijaisen tärkeää, että ihmiset ja yritykset löytäisivät sellaisia tehtäviä, jotka hyödyttävät aidosti kumpaakin osapuolta.

Kaikki toivovat, että Venäjän lopettaa välittömästi hyökkäyksensä. Tämän jälkeen on varmasti oletettavaa, että moni suuntaa takaisin kotimaahansa. Edessä odottaa surullisen mittava jälleenrakennusaika. Mutta varmasti osa sotaa paenneista jää pysyvästi Suomeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut