Ensiaskeleet korkeiden korkojen aikaan on nyt otettu

Keskuspankkien on nyt tärkeintä taata talouden vakaus, sillä Venäjän hyökkäyksen vuoksi taantuman riski lähivuosille on kohonnut.

18.3. 6:00

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve teki keskiviikkona odotetun päätöksen ja nosti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Nostolla Fed pyrkii hillitsemään kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota, joka on Yhdysvalloissa kiihtynyt nopeimmilleen 40 vuoteen.

Koronnosto on ensimmäinen sitten vuoden 2018 joulukuun. Kun koronapandemia iski voimalla vuoden 2020 alkupuolella, Fed laski koron nollille ja aloitti suuret arvopapereiden ostot taltuttaakseen taantumaa.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Talous on elpynyt koronakurimuksesta, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisää inflaatiopainetta ja talouskasvun epävarmuutta.

Sota on jo nostanut energian ja monien muiden raaka-aineiden hintoja, mikä heijastuu myös inflaatiovauhtiin. Helmikuussa hinnat nousivat Yhdysvalloissa jo 7,9 prosentin vauhdilla, eikä nopeaa laskua ole näköpiirissä. Riskeistä huolimatta inflaatio edellyttää nyt ohjauskoron nostoja.

Tälle vuodelle ohjauskoron nostoja on todennäköisesti luvassa lisääkin. Fed ennakoi nostavansa ohjauskorkoa vielä kuusi kertaa tänä vuonna, koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan kiihdyttää inflaatiota entisestään.

Vuoden lopulla ohjauskoron ennakoidaan olevan 1,75–2,0 prosentin välillä. Jos tähän päälle tulevat vielä ensi vuodelle povatut kolme koronnostoa, ohjauskorko nousisi jo selvästi yli kahden prosentin, mikä on keskuspankin pitkän aikavälin inflaatiotavoite.

Seuraavaksi on kiinnostavaa nähdä, milloin Euroopan keskuspankki EKP lähtee koronnoston tielle. Odotuksissa on, että EKP nostaa ohjauskorkoaan syksyllä, sillä keskuspankki päätti viime viikolla nopeuttaa arvopapereiden osto-ohjelmansa supistamista.

Euroopassa talouden ylikuumeneminen ei ole ollut yhtä akuuttia kuin Yhdysvalloissa, mutta toimet ovat tarpeen täälläkin. Euroalueella inflaatiovauhti kiihtyi helmikuussa 5,8 prosenttiin pääasiassa energian kallistumisen vuoksi.

Ensiaskeleet korkeampien korkojen aikakauteen on nyt otettu.

Uutiset korkojen noususta saattavat herättää huolta asuntovelallisissa, mutta syytä paniikkiin ei ole. Vaikka lähivuosina korkojen ennakoidaan nousevan nopeasti, markkinaodotuksissa euribor-koron uskotaan tasaantuvan seuraavan 10 vuoden kuluessa yhden prosentin tienoille.

Keskuspankkien on nyt tärkeintä taata talouden vakaus, sillä Venäjän hyökkäyksen vuoksi taantuman riski lähivuosille on kohonnut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut