Pirkanmaan vahva puolustusteollisuuden keskittymä on monelle yllätys

Puolustus- ja siviiliteollisuuden saumakohdissa syntyy uusia sovelluksia.

13.3. 6:00

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut esiin monia asioita, jotka ovat olleet pinnan alla.

Kahden viikon aikana on keskusteltu paljon koko turvallisuus- ja puolustuspolitiikastamme, ja sitä kautta myös Puolustusvoimien materiaalihankinnoista.

Suomi ostaa paljon puolustuskalustoa ulkomailta, suurimpana hankintana F-35-monitoimihävittäjät Yhdysvalloista. Samalla Suomessa on paljon myös omaa tuotantoa.

Puolustusteollisuuden ja niin sanotun siviiliteollisuuden välinen raja on hyvin häilyvä. Monet puolustukseen tehdyt teknologiset sovellukset ovat useimmiten käyttökelpoisia myös siviilielämässä. Kuuluisimpana esimerkkinä on internet, joka kehitettiin alun perin Yhdysvaltain puolustusministeriön tarpeisiin.

Pirkanmaalle on syntynyt Suomen suurin puolustusteollisuuden keskittymä. Se on kehittynyt paljon ennen nykyistä Ukrainan sotaa, eikä sotia toivota muutenkaan puolustusteollisuuden menestyksen vauhdittajaksi.

Pirkanmaalla toimii noin 70 yritystä, joilla on tavalla tai toisella tekemistä puolustusalan kanssa. Tarkkaa määrää työpaikoista ei ole, mutta arvioiden mukaan yritykset työllistävät tuhansia henkilöitä.

Ja ala kasvaa varmasi lähivuosina. Jo pelkästään noin 10 miljardin euron hävittäjähankinnat poikivat miljardien eurojen edestä alihankintaa Suomeen ja Pirkanmaalle.

Pirkanmaan puolustusteollisuuden keskittymä ei ole sattuma, vaan juontaa juurensa historiaan. Alan yrityksiä haluttiin hajauttaa pääkaupunkiseudulta myös sisämaahan, ja tässä Tampereen seudun sijainti oli optimaalinen. Takavuosina Tampellan kranaatinheittimet ja Härmälän lentokonetehtaan koneet olivat kaikkien tuntemaa huipputeknologiaa.

Tampereen vahvuus oli jo takavuosina vahva koulutustarjonta, ja niin se on nytkin. Täällä on yliopisto, VTT, työkone-, konepaja- ja tietoliikenneteollisuutta. Ne kaikki antavat vahvan teknologisen pohjan kehittää alan huipputuotteita.

Viime viikot ovat osoittaneet, että omaa puolustusteollisuutta kannattaa ylläpitää ja kehittää, joskaan kaikkea ei voi eikä ole järkevää tehdä itse. Suomen vahva teknologiaosaaminen puhuu kuitenkin sen puolesta, että uusia huipputuotteita kannattaa hakea ja innovoida. Kyberteollisuus voisi olla yksi kohde.

Kaikki tarpeellinen on tehtävä, että alueen koulutus- ja tutkimusklusteri vahvistuu ja että kaikkiin yrityksiin löytyy osaavia tekijöitä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut