Venäjän kansan paine on erittäin ratkaiseva sodan lopettamiseksi

Hyökkäyssodan pitkittyminen kääntää Venäjän kansaa presidentti Vladimir Putinia vastaan.

1.3. 5:00

Venäjän törkeä hyökkäys Ukrainaa vastaan on jatkunut jo viisi vuorokautta.

Päivä toisensa jälkeen on nähty lukematon määrä ennen kokemattomia asioita, joita ei olisi uskonut tapahtuvan enää Euroopassa. Venäjän presidentin Vladimir Putinin oli tarkoitus mennä paraatimarssia Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja vaihtaa nykyinen johto suopeamieliseen nukkehallitukseen.

On entistä selvempää, että Venäjän tiedusteluraportit ja valtion johto tekivät huikean virhearvion ukrainalaisten puolustustahdosta. Hyökkäyssodat Georgiassa, Krimillä ja Syyriassa olivat sokaisseet Putinin. Ukraina on kestänyt nämä päivät urheasti ja pystynyt puolustautumaan valtavan paljon itseään suurempaa sotilasmahtia vastaan.

Putin ei arvannut sitäkään, että sota tuo uhreja myös Venäjän armeijalle. Tarkkaa tietoa hyökkääjän kärsimistä tappioista ei ole, mutta varmasti kysymys ei ole muutamista sotilaista ja panssarivaunuista. Kotimaahan saattaa alkaa virrata sellainen määrä sinkkiarkkuja, ettei niitä pysty vahvinkaan propagandakoneista peittelemään. Nämä, ja mahdolliset lisääntyvät pommitukset siviilikohteisiin, saattavat herättää venäläisen Sotilaiden äidit -järjestön kuten aiemminkin on nähty.

Putin arvioi karkeasti väärin myös muun maailman reaktiot ja ennen kaikkea lännen ja Euroopan unionin. EU on ollut erittäin yhtenäinen ja asettanut laajoja talous- ja muita pakotteita, jotka ovat lamauttamassa Venäjän rahalaitokset, yrityselämän ja lentoliikenteen. Tavallisten ihmisten arki muuttuu ankeaksi: hinnat karkaavat pilviin ja rahaa ei saa enää pankkiautomaateista. Ihmiset yrittävät vaihtaa ruplia muiksi valuutoiksi, mutta huonoin tuloksin.

Keskuspankki ei voi auttaa pankkeja juurikaan, koska huomattava osa keskuspankin varoista on jäädytetty. Ruplan kurssi on romahtanut pohjalukemiin.

Lue lisää: Moskovan pörssi ei aukea maanantaina, Venäjän rupla sukeltanut ennätysalhaisiin lukemiin – Suomen Pankki: Venäjällä on menossa talletus­pako pankeista

Venäjä ja Ukraina istuivat maanantaina ensimmäisen kerran samaan neuvottelupöytään. Kovin suuria toiveita ei ollut odotettavissa, sillä Venäjä ei ole ollut tähän mennessä valmis perääntymään harhaisista vaatimuksistaan.

Sodan käänne voi löytyä Venäjän sisältä. Kun kansalaisille paljastuu ennen pitkää hyökkäyssodan seuraukset rintamalla ja omassa arjessa, Putinin asema voi käydä tukalaksi.

Venäjän keskiluokka voi myös alkaa miettiä nykypolitiikan järkevyyttä, kun työpaikoille alkaa ilmaantua monenlaisia vaikeuksia, eikä arki kulje kuten ennen. Ulkomaan lomamatkatkin alkavat olla mennyttä.

Putin teki uransa suurimman virhearvion.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut