Pääkirjoitus: Valtuutettu ei voi ajaa vain oman kuntansa etua - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Valtuutettu ei voi ajaa vain oman kuntansa etua

Sote-uudistuksen idea on taata palvelut kaikille kotikunnasta riippumatta.

10.1. 6:00

On hyvin mahdollista, että Pirkanmaan hyvinvointialueen helmikuussa aloittavassa historian ensimmäisessä aluevaltuustossa ei ole edustusta jokaisesta maakunnan kunnasta. Äkkiseltään se voi monesta kuulostaa huolestuttavalta. On kuitenkin hyvä muistaa, että koko sote-uudistuksen perustuu siihen, että suomalaisille voidaan tarjota yhdenvertaiset palvelut kotikunnasta riippumatta.

Aluevaltuutetuille laaja ja monenlaisia paikkakuntia sisältävä maakunta tarkoittaa haastetta. Valtuutetuilla pitäisi olla viisautta katsoa kokonaisuutta ja ymmärtää maakunnan sisällä olevia hyvin erilaisiakin seutuja.

Aluevaltuustoon valitaan 79 edustajaa. Jo vaaleissa ehdolla olevien määrästä huomaa, että paikkakuntakohtaiset erot ovat suuria. Ehdolla on 317 tamperelaista, mutta vain neljä punkalaitumelaista ja viisi kihniöläistä. Toisaalta kun ehdokkaiden osuus suhteutetaan väkilukuun, määrät vastaavat melko hyvin kuntien osuuksia Pirkanmaan väestöstä. Ehdokasmäärät käyvät ilmi Aamulehden selvityksestä (AL 10.1.)

Kuntakiintiöt eivät kuitenkaan kuulosta mielekkäiltä monestakaan syystä. Ensinnäkin Tampereella moni kaupunginosa on jo pienen tai isommankin kunnan kokoinen. Esimerkiksi Tampereen Hervannassa on moninkertaisesti enemmän asukkaita kuin vaikkapa Kihniössä. Jos siis puhuttaisiin kuntakiintiöistä, voitaisiin aivan hyvin puhua myös kaupunginosakiintiöistä.

Toisaalta päätöksiä pitää pystyä tekemään koko alueen etu edellä, vaikka se ei aina olisikaan helppoa. Jos kaikki valtuutetut vai keskittyvät ajamaan vain oman kotipaikkansa etua, koko aluehallinnon rooli joutuu kyseenalaiseksi.

Lisäksi edustuksellisuus tarkoittaa muutakin kuin alueellisuutta, esimerkiksi koulutus- tai tulotaustaa. Kysymys on siitä, miten erilaisia palveluita tarvitsevien ääni tulee kuuluviin. Maantieteellinen sijainti ei siis ole suinkaan ainoa ihmisen sote-tarpeita määrittelevä asia.

Paras ja ainoa tapa vaikuttaa aluevaltuuston kokoonpanoon on äänestäminen. Perinteisesti äänestysaktiivisuudessa on ollut isojakin eroja eri paikkakuntien ja eri väestöryhmien välillä.

Aluevaaleissa jako voi vielä voimistua, sillä kiinnostus vaaleja kohtaan on ollut vielä hyvin laimeaa, vaikka vaalipäivään on alle kaksi viikkoa. Aluevaltuustot päättävät kuitenkin jatkossa hyvin merkittävistä ihmisten arkeen vaikuttavista asioista sekä isoista budjeteista. Viimeistään nyt jokaisen olisi syytä kiinnostua myös vaaleista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut