Pääkirjoitus: Jokaisen kannattaa antaa sote-ääni - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Historiallinen vaali on lähellä – Jokaisen kannattaa antaa sote-ääni

Aluevaltuustojen merkitys on historiallinen. Ne vievät läpi Suomen suurinta muutosta.

5.1. 6:00

Tasan viikon päästä avautuvat ennakkoäänestyspaikat historiallisissa aluevaaleissa eli vaaleissa, joissa uusille hyvinvointialueille, kuten Pirkanmaalle, valitaan aluevaltuusto. Alueet ottavat hoitoonsa sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirien palvelut vuoden 2023 alusta. Pirkanmaan hyvinvointialueesta tulee Suomen suurin yli 500 000 asukkaalla.

Mitä se tarkoittaa konkreettisesti? Kun listaa luettelee, pitäisi viimeistään olla selvää, miksi oma ääni kannattaa antaa.

Lue lisää: Historiallisissa vaaleissa valitaan ratkojat hyvinvointi-Suomen hankalimmille ongelmille: Tästä on kyse aluevaaleissa

Julkisten palveluiden listassa ovat muiden ohella perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, ensihoito, palo- ja pelastustoiminta, mielenterveys- ja päihdepalvelut, äitiys- ja lastenneuvolat, lastensuojelu, vammaistyö ja ikääntyneiden asumispalvelut. Oma kokonaisuutensa ovat yksityiset ja kolmannen tahon toimijat, ja niiden sovittaminen kokonaisuuteen tulevaisuudessa.

Lue lisää: Useiden puolueiden vaalilinjauksiin kuuluu hoiva-alan palkkojen nosto – Tampereen yliopiston tutkija: ”Varmaan tulee vielä kilpalaulanta”

Lue lisää: Vaaliuurnilla käyvät aktiivisimmin ne, jotka eivät sote-palveluita itse tarvitse – ”Näissä vaaleissa tämä on erityisen irvikuvallista”

Lue lisää: Tässä lopullinen lista: 724 ihmistä pyrkii Pirkanmaalla aluevaltuustoon päättämään tärkeistä palveluista – Katso ehdokkaasi numero

Pirkanmaalla näistä päättää maaliskuusta eteenpäin 79 valtuutettua nimenomaan koko alueella. Valtuusto käyttää ylintä päätäntävaltaa sote-asioissa ja suunnittelee esimerkiksi sen, miten rahaa jaetaan palveluihin. Tämä on lähtökohta, joka tarkentuu suuren uudistuksen käyttöönoton jälkeen. Mullistuksen mittaluokkaa on yritetty selittää monilla tavoilla, mutta silti äänensä antavien määrän pelätään jäävän aivan liian alhaiseksi vaalien merkitykseen nähden.

Äänestysaktiivisuuden arvioidaan jäävän 30–40 prosentin väliin. Jos hyvin käy, vielä äänestämistään suunnittelevat voivat nostaa prosentin lähelle 50:tä. Viime kesän kuntavaalitkin keräsivät uurnille vain 55,1 prosenttia äänestysikäisistä. Tulos oli huonoin peräti 70 vuoteen, selviää Kuntaliiton tilastoista. Suunta on hälyttävä.

Lisäksi kuntavaalien tärkeimmiksi asioiksi ovat kerta toisensa jälkeen nousseet juuri sote-teemat. Nyt, kun kokonaisuus on irrotettu omaksi vaalikseen, kiinnostus tuntuu olevan jopa oudon vähäistä.

Koronapandemia ei helpota vaalien näkyväksi tekemistä. Vaalitilaisuuksia ei ole juuri järjestetty. Siksi esimerkiksi median rooli on suuri selittää, mitä muutos tulevaisuudessa tarkoittaa. Aamulehti kokoaa kaikki aluevaalijutut osoitteeseen aamulehti.fi/aluevaalit.

Lue lisää: Aamulehden aluevaalien vaalikone on nyt auki – Klikkaa tästä vaalikoneeseen ja löydä oma ehdokkaasi

Hyvinvointialueiden tärkein tehtävä on järjestää yhdenvertaiset palvelut asukkaille. Valtuusto ratkaisee esimerkiksi sen, onko palvelu mahdollisimman lähellä vai mahdollisimman hyvin saatavilla. Tähän liittyvät kysymykset esimerkiksi väestön ikärakenteesta, työntekijöiden saatavuudesta, kiinteistöistä ja palveluiden tuottamisesta. Yhtälö on kaikkea muuta kuin helppo, ja siksi kaikkien kannattaa vaikuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut