5-vuotiaiden eskari vaikuttaa lupaavalta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

5-vuotiaiden eskari vaikuttaa lupaavalta

Kokeiluun on tärkeää antaa riittävästi resursseja, etteivät johtopäätökset jää vaillinaisiksi.

4.1. 6:00

Syksyllä 16 päiväkodissa Pirkanmaalla alkoi kokeilu, jossa lapset aloittivat esikoulun jo viisivuotiaana. Uusi toiminta on nyt jatkunut muutaman kuukauden ajan, ja ensimmäiset kokemukset on saatu.

Valtakunnalliseen eskarikokeiluun valittiin kunnat ja toimipaikat satunnaisesti. Mukana on noin 10 000 lasta koko Suomessa. Kokeilu kestää kevääseen 2024 saakka.

Ennalta ajatus viisivuotiaiden esikoulusta herätti kysymyksiä esimerkiksi siitä, vaaditaanko lapsilta valmiuksia koulumaiseen työskentelyyn liian varhaisessa iässä. Aamulehden haastattelemien pirkanmaalaisten päiväkotien mukaan näyttää, että huoli on turha (Uutiset A6–7).

Toki tiedolliset taidot kuten lukeminen ja laskeminen ovat eskarikokeilussa harjoiteltavia asioita, mutta tärkeimpiä ne eivät ole.

Keskeisintä on tavallisen päiväkotiarjen tapaan yhä leikki ja sen avulla toteutettava toiminta. Lapset harjoittelevat esimerkiksi aiempaa tietoisemmin eri rooleja leikeissä. Tahti on rauhallisempi kuin kuusivuotiaiden eskarissa.

Kokeilun yhtenä tavoitteena on myös harjoitella tunnetaitoja. Lapsia opetetaan kohtaamaan pettymyksiä, jakamaan leluja ja tavaroita muiden lasten kanssa sekä sopimaan yhdessä leikin kulusta.

Tämä on hyvä, sillä sosiaaliset taidot ja yhteistyö muiden kanssa ovat jo viisivuotiaalle äärimmäisen tärkeitä taitoja ja luovat perustan muita kunnioittavalle ajatusmaailmalle.

Lapsille järjestetään esiopetuksessa lisäksi taidekasvatusta, musiikin ja kädentaitojen opetusta ja liikunnan opetusta.

Eskarikokeilun pyrkimyksenä on myös vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, vähentää eriarvoisuutta sekä kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta.

Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin sitä, että kotona kuusivuotiaiksi olevat lapset siirtyvät varhaiskasvatuksen piiriin vuotta aiemmin ja saavat harjoitella tärkeitä taitoja ikäistensä kanssa.

Valkeakosken kaupunki kertoo, että kokeilussa on päästy hyvin alkuun: esimerkiksi tuen tarpeet on pystytty tunnistamaan ja aloittamaan tarvittavat toimenpiteet ajoissa.

Muuten kokeilun merkitys tasa-arvon vahvistamisessa jää vielä hieman epäselväksi. Kehitystä kuitenkin seurataan tutkimushankkeella, jonka tuloksia voi odottaa kiinnostuneena.

Päiväkodin työntekijöille kokeilu on tuonut lisää työmäärää jo aiemmin kiireisen arjen lisäksi. Kokeiluun on tärkeää antaa riittävästi resursseja, etteivät siitä vedetyt johtopäätökset jää vaillinaiselle tasolle työkuorman ja ajanpuutteen takia.

Kokeilun idea on hyvä ja käytäntö näyttää lupaavalta ensikokemusten jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut