Viranomaisen pitää pystyä viestimään selkeämmin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Viranomaisen pitää pystyä viestimään selkeämmin

Tulkinnanvaraiset ohjeet johtavat lainkuuliaisuuden heikkenemiseen.

29.12.2021 6:00

Suomessa on viime päivien aikana tullut voimaan taas kerran uusia, tiukkoja koronarajoituksia.

Päätöksenteko on moniportaista. Suomen hallitus päättää ravintoloiden rajoituksista ja aluehallintovirastot kokoontumisista. Sairaanhoitopiirin ohjausryhmä antaa siinä välissä omia suosituksiaan.

Olisi lainkuuliaisten kansalaisten ja yrittäjien kannalta kohtuullista, että päättäjien päätökset tulisivat julki niin selkokielisinä kuin mahdollista. Viestintä on tunnetusti vaikea laji, mutta nyt voimaan tulleiden rajoitusten toimeenpanossa on ollut havaittavissa ennenkuulumatonta haparointia.

Ei pitäisi olla mahdollista, että kylpyläyrittäjä tai tennishallia pyörittävä yhdistys ei ymmärrä, koskevatko uudet rajoitukset heitä vai eivät. Asioiden setviminen jälkikäteen työllistää aivan tarpeettomasti viranomaisia ja syö luottamusta päättäjiin.

Suomalaiset ovat tunnetusti hyvin lainkuuliaista kansaa. Kun hallitus tai viranomainen asettaa rajoituksia arkielämään, ohjeita yleensä noudatetaan tunnollisesti.

Viime päivinä nähty haparointi on kuitenkin omiaan heikentämään ihmisten lainkuuliaisuutta. Jos toinen yrittäjä saa rajoituksista huolimatta pitää padelhalliaan avoinna, mutta toinen joutuu sulkemaan, ei ole ihme, että ihmiset kokevat tulevansa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.

Tästä seuraa luonnollisesti se, että kansalaiset alkavat tehdä omaa tulkintaansa siitä, mikä toiminta on koronaturvallista ja mikä ei. Tällöin rajoitusten perimmäinen tarkoitus unohtuu.

Päättäjien ja viranomaisten lisäksi myös kansalaisten pitää ymmärtää, että rajoitusten perimmäinen tarkoitus on estää koronaviruksen ja erityisesti sen herkästi tarttuvan omikronmuunnoksen leviäminen. Mitä tehokkaammin tarpeettomia kontakteja pystytään parin viikon ajan välttelemään ja mitä nopeammin rokotukset etenevät, sitä nopeammin Suomi pääsee palaamaan normaaliin tilaan.

Nyt jos koskaan on tilaisuus selvitä rajoitustoimista minimaalisin vahingoin. Vaikka sulkutila iskee taas kerran loven esimerkiksi ravintoloiden ja niiden työntekijöiden talouteen, joululoma ja tammikuu ovat rajoituksille kumminkin otollisempaa aikaa kuin korkeasesonki.

Optimistisimmat ennusteet luovat jo tulevaisuudenkuvaa, että pandemian pahin vaihe voisi olla pian talttumassa. Silti meidän pitää ties kuinka monennen kerran kehottaa ja kannustaa jaksamaan vielä tovin.

Mutta onhan tätä jo moneen kertaan harjoiteltu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut