Tyttökiekko ei voi enää jäädä rannalle - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tyttökiekko ei voi enää jäädä rannalle

Mikään ei muutu, jos IIHF tekee päätöksiä ainoastaan rahan pakottamana.

28.12.2021 6:00

Tyttöleijonat jäävät sananmukaisesti rannalle saatuaan jouluaattona Kansainväliseltä jääkiekkoliitolta IIHF:ltä ilmoituksen, että alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoja ei voida nykyisessä koronatilanteessa järjestää tammikuussa Ruotsissa. Kisat peruttiin.

Suomen joukkue sai tietää kisavalinnoistaan keskiviikkona, joten ilo loppui IIHF:n päätöksellä lyhyeen.

Päätös voi kuulostaa luontevalta nykyisessä koronatilanteessa, mutta se ei kohtele kiekkoilijoita tasapuolisesti, sillä aloituskiekko pudotettiin sunnuntaina alle 20-vuotiaiden nuorten miesten ja poikien MM-kisoissa Kanadassa.

Tytöillä ei ole alle 20-vuotiaiden kisoja, ja alle 18-vuotiaiden poikien kisat pelataan keväällä, joten keskustelu on syytä käydä nyt.

Tilanne oli lisäksi sama vuosi sitten. Pojat pelasivat, mutta tytöt eivät.

Kisojen peruminen kahtena vuotena peräkkäin tarkoittaa joillekin nuorille pelaajille sitä, että heiltä jää tyttöjen MM-turnaus väliin kokonaan. Naisleijoniin nousu on ainoa mahdollinen tie kokea lajin huippupelit.

Onneksi keskustelussa ei ole nyt juututtu läpikaluttuun ajatukseen, että naiset ja tytöt eivät ansaitse tasavertaista kohtelua tason ollessa toinen kuin miehillä ja pojilla.

Miten taso, ansiot ja televisiointitulot voisivat kohota, jos lajin korkein päättäjä ei kohtele alan harrastajia tasapuolisesti?

Raha puhuu silti IIHF:n päätöksen taustalla.

Nuorten MM-kisat on yksi näytönpaikka tulevan kesän NHL-varaustilaisuutta varten. Samoin se on näytönpaikka jo varatuille pelaajille varaajaseuraa varten.

Tällä ei voi perustella pitävästi epätasa-arvoa, sillä vain poikkeuslahjakkuudet siirtyvät nopeasti niin sanotuille taalajäille. Useimmat saavat tilaisuuden vasta kiekkoiltuaan vuosia aikuisten tasolla, jos koskaan.

Voi myös herätä kysymys, eikö terveysturvallisuus koske kaikkia sukupuolia yhtä lailla?

Päätös peruuttamisesta on kova, kun turnaus voitaisiin myös siirtää. Kanadan Ontarion provinssin naisten jääkiekkoliitto ilmoittautui heti kisojen mahdolliseksi järjestäjäksi.

Tasa-arvo-ohjelma sopii jatkoksi ihmisoikeuksien huomioon ottamiselle. Miesten MM-kisoja ei järjestetty 2021 Valko-Venäjällä, kun sponsoriraha alkoi valua alta.

Suomen jääkiekkoliitolla on IIHF:n jäsenenä mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Sen pitäisi käyttää nyt vaikutusvaltaansa. Mikään ei muutu, jos IIHF tekee päätöksiä ainoastaan rahan pakottamana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut