Olkiluoto 3 lupaa ydinvoiman uutta tulemista - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Olkiluoto 3 on osa ydinvoiman uutta tulemista

Ilmastouhka on lisännyt suomalaisten myönteistä suhtautumista ydinvoimaan.

27.12.2021 6:00

Suomessa tehtiin Joulun alla historiaa, kun Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosyksikkö käynnistettiin Eurajoella. Viimeksi uusi ydinvoimala otettiin Suomessa käyttöön yli 40 vuotta sitten (AL 21.12.)

Olkiluoto 3:n piti valmistua jo 2009. Kun rakentaminen aloitettiin 2005, viivästymisistä ilmoitettiin lähes vuosittain. Samalla hinta on noussut miljardeja.

Säteilyturvakeskus (STUK) seuraa uuden reaktorin käynnistämistä tarkkaan. Se antaa muun muassa luvan tehon asteittaisiin nostoihin käynnistämisen ja koekäytön edetessä.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, Olkiluoto liitetään valtakunnan verkkoon tammikuussa. Säännöllisen sähkötuotannon on määrä alkaa kesäkuussa. Samalla ydinvoiman osuus tuotetusta sähköstä nousee noin 40 prosenttiin, ja Suomesta tulee omavarainen sähköntuottaja.

Kolmosreaktorin valmistumisen viivästymisen saattoi olla hyvä asia, sillä Euroopassa suhtautuminen ydinvoimaan on viime vuosina muuttunut myönteisemmäksi.

Vuonna 2011 Japanissa tapahtuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen moni Euroopan maa päätti luopua ydinvoimasta ja olla rakentamatta uusia voimaloita.

Energiateollisuus ry:n viimeisimmän kyselyn mukaan ydinvoiman kannatus Suomessa on korkeammalla kuin kertaakaan sinä aikana, kun seurantatutkimuksia energia-asenteista on tehty eli vuodesta 1983 lähtien.

Jo puolet suomalaisista on sitä mieltä, että ydinvoima on ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä. Yli 40 prosenttia lisäisi ydinvoiman käyttöä. Ydinvoimaa vähentäisi alle 20 prosenttia vastaajista.

Yksi syy mielipideilmaston muutoksen taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta.

EU-komissiossa on työstetty ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimia määrittävää kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmää. Siinä ydinvoima on saamassa kestävän liiketoiminnan luokittelun.

Sähkön hinta Suomessa on noussut rajusti, ja tavallista kuluttajaa kiinnostaa, miten uusi ydinvoimala vaikuttaa hänen sähkölaskuunsa.

Käynnissä on iso muutos teollisuuden sähköistämiseksi. Myös liikenteen sähköistyminen nielee jatkossa yhä enemmän sähköä.

Toivoa sopii, että samalla kun Olkiluoto 3 tekee Suomesta omavaraisen sähköntuottajan, se näkyy myös kuluttajien sähkölaskussa edes pahimpien hintahuippujen tasoittajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut