Maailman huokeimmat tuotantovälineet - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Maailman huokeimmat tuotantovälineet

Tampereen kirjamessut näyttävät loisteliaasti miten tärkeää on käyttää mielikuvitustaan, kynää ja paperia.

4.12.2021 7:00

Kirjallisuus näkyy ja kuuluu kunnolla viikonloppuna, kun Tampereen kirjamessut täyttävät Tampere-talon lauantaina ja sunnuntaina. Tarjolla on yli 250 kirjailijahaastattelua, paneelikeskusteluita, luentoja, poikkitaiteellisia eläviä esityksiä ja cosplay-pukuloistoa.

Kirjamessut on hyvä muistutus siitä, että mielikuvitus, kynä ja paperi ovat maailman huokeimmat tuotantovälineet. Silti niillä voi luoda ja rakentaa uljaita, loisteliaita maailmoja, valtavia spektaakkeleita, kaivautua syvälle ihmismieleen, ratkaista ongelmia, auttaa säilyttämään järki, löytää merkitystä elämälle, ihmisyydelle sekä parantaa hyvinvointia.

Kirjallisuus, niin kuin kaikki taide, on ihmiselle on ihmiselle yhtä välttämätöntä kuin ilma jota hän hengittää, ruoka jota syö, vesi jota juo ja lämpö jota saa toisesta ihmisestä.

Kirjallisuuden ja taiteen sivuuttaminen laitettaessa asioita tärkeysjärjestykseen on aina virhe. Se johtaa taantumukseen, kaiken rapautumiseen ja maksaa paljon enemmän kuin taiteeseen panostaminen.

Sanonnan mukaan kun euron sijoittaa taiteeseen, saa kaksi takaisin. Kirjallisuuden kohdalla tämä pitää täydellisesti paikkansa. Kirjallisuus on perusta elokuville, teatterille tv-sarjoille, peleille.

Otetaan esimerkiksi tuore tamperelaisen Seppo Jokisen dekkareiden pohjalta tehty Koskinen tv-sarja. Ilman Jokisen mielikuvitusta, kynää ja paperia eivät Suomen eturivin näyttelijät hohtaisi ruuduilla Tampereen kaupunginosissa ja maisemissa. Sarjan kuvausten ajan koko tuotantoryhmä on käyttänyt Tampereen seudun palveluita, eli tuonut lisää liikevaihtoa ja rahaa Pirkanmaalle.

Kirjallisuudesta, kuten kaikesta taiteesta, puhutaan usein kriisin kautta. Samaan aikaan kirjallisuutta ja taidetta tarvitaan enemmän kuin koskaan ja useammassa kanavassa kuin ikinä. Siksi voimme nauttia kirjoista nyt myös näyttelijöiden ääneen lukemina vaikka autoa ajaessamme. Digiversioina mukana kulkee kevyesti satojakin kirjoja.

Kaiken ytimessä ovat nämä maailman huokeimmat tuotantovälineet: mielikuvitus, kynä ja paperi. Kouluissa mielikuvituksen tukemiseen, lukemiseen ja kirjoittamiseen pitäisi panostaa nykyistä voimakkaammin. Se pitää tehdä ilon ja hyvän mielen kautta. Tyydytys, jonka saa hyvän tarinan kuullessaan, tai sellaisen kertoessaan, on ihmiselon kantavimpia tunteita. Se innoittaa suuren osan ihmisen muustakin toiminnasta.

Tampereen kirjamessuilla, näitä tarinoita kuulee viikonloppuna elävinä esityksenä satoja ja voi nauttia tuhansina painettuina kirjoina. Messuille tullessa kannattaa muistaa kaivaa koronapassi esiin jo ennen sisäänkäyntiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut