Pääkirjoitus: Tampereen uusi keskusta alkaa hahmottua - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereelle valmistuu tänä vuonna kaksi täysin poikkeuksellista hanketta – Uusi keskusta alkaa hahmottua

Isot investoinnit keskustaan ovat lisänneet Tampereen kasvua ja vetovoimaa.

25.11. 6:00

Tampereella on noin kymmenen viime vuoden aikana suunniteltu ja toteutettu keskustan kaupunkikehityshankkeita tarmolla ja rohkeudella, joka kestää kansainvälisenkin vertailun.

Tänä vuonna valmistuu kaksi täysin poikkeuksellista hanketta. Ratikka on mullistanut kaupungin joukkoliikenteen. Uusia kiskoja vedetään jo Santalahden suuntaan, myöhemmin myös Lentävänniemeen, Pirkkalaan ja Linnainmaalle.

Juuri nyt valmistuu Näsinneulan kaltainen uusi maamerkki. Samppanjan, hopean ja pronssin värejä ydinkeskustassa hohtava Nokia-areena on hieno näky lukuisista eri kulmista ja muuttaa Tampereen siluettia. Areena tornitaloineen vastaa havainnekuvien lupausta laadukkaasta arkkitehtuurista. Eteläkannen päälle rakennettu kokonaisuus on onnistunut, mutta kaipaa vielä vierelleen pohjoiskannelle suunniteltuja tornitaloja. Isoja muutoksia suunnitellaan myös asematunneliin, rautatieasemalle ja sen ympäristöön muun muassa uuden matkaterminaalin rakentamisen myötä.

Lue lisää: Miltä Tampereen keskusta näyttää peräti 120 metrin korkeudelta? Katso tästä – Nokia-areena on suuri maamerkki

Merkittävästi kaupunkia on muuttanut Rantatunneli, joka mahdollisti uuden kaupunginosan rakentamisen Näsijärven rantaan. Ranta-Tampellan rannasta on jo tullut kaupunkilaisten suosima virkistysalue.

Lue lisää: Tampereen paraatipaikalla sijaitsee kaupunginosa, jonka tunnelma muistuttaa auringossa etelän lomakohdetta, tältä siellä näyttää – Asukas: ”Odotukset ovat ylittyneet”

Lähivuosien suunnitelmat eivät ole vaatimattomia nekään. Sulkavuoreen rakennettava keskusjätevedenpuhdistamo vapauttaa Viinikanlahden, jonne nousee Ranta-Tampellan veroinen uusi kaupunginosa. Parhaillaan rakennetaan uutta jalkapallostadionia ja sen oheen asuntoja Tammelassa. Siirretyn tavara-aseman tienoille on jo rakennettu ja rakennetaan vielä lisää toimistotilaa. Tampere näyttäytyy hyvänä vaihtoehtona yrityksen pääkonttorin sijainniksi.

Särkänniemen tulevat suunnitelmat hotellista, kylpylästä ynnä muusta ovat niin monipuoliset, että niiden myötä keskusta käytännössä laajenee länteen. Taidemuseon laajennus ja Sara Hildénin museon siirto Finlaysonille ovat kunnianhimoisia hankkeita niin ikään.

Lue lisää: Näin valtuutetut väänsivät Särkänniemen suunnitelmista, keskiössä silta ja trikootehtaan kohtalo: ”Ei asiaa ole tässä vaiheessa vielä lukkoon lyöty”

Tampereen investointivauhti on ollut hurja ja kasvattanut kaupungin velkataakkaa. Investointien idea on mahdollistaa kasvu sekä tuottaa ajan myötä taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia.

Kaupunkikehityksen kokonaisuus alkaa jo hahmottua. Tampereen linja vaikuttaa toimivan, sillä kaupunki on monissa mittauksissa maan suosituin ja halutuin kaupunki ja tällä hetkellä maan sisäisessä nettomuutossa selvä voittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut