Tampereella on edessä kaksi suurta tehtävää - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereella on edessä kaksi suurta tehtävää

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää tänään viimeistä kertaa noin kahden miljardin euron kokoisesta talousarviosta.

15.11. 6:00

Aamulehti

Viime viikolla kerrottiin sekä paljon tienanneista ja rutkasti veroja maksaneista kansalaisista kuin myös isoja yhteisöveroja maksaneista yrityksistä. Tämän joukon rinnalla on toki vielä valtava joukko muita veronmaksajia, jotka kartuttavat yhteistä kassaa.

Tänään näkökulma vaihtuu, kun Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa päätetään, kuinka verovaroja aiotaan Tampereella ensi vuonna käyttää.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) esitteli lokakuun lopulla budjettiesityksen, jonka pohjalta valtuusto tänään keskustelee ja päättää sekä mahdollisista muutoksista esitykseen että sen hyväksymisestä.

Esitys on 26,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tulot kasvavat, mutta menot kasvavat vielä vauhdikkaammin. Erityisen kova kasvu on henkilöstömenoissa, sillä uusien osaajien palkkaamiseen varaudutaan peräti reilulla 30 miljoonalla eurolla. Taustalla ovat sekä palvelutarpeiden kasvu että valtion asettamat uudet velvoitteet kuten hoitajamitoitus.

Suuria kiistanaiheita ei pormestarikoalition ryhmien kesken ole, eikä jättiyllätyksiä ole odotettavissa. Pieniä muutoksia esitettyyn valtuusto todennäköisesti silti tekee.

Ikosen pormestariohjelman nimi on Ihmisten Tampere, mahdollisuuksien kaupunki. Budjettiesityksessä ihmiset ovat vahvasti esillä: osaajia yritetään saada lisää niin vanhustenhoitoon kuin kouluihin ja varhaiskasvatukseenkin. Rahaa lisätään myös korona-ajan jättämien jälkien korjaamiseen, kuten esimerkiksi hoitojonojen purkuun, lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin ja koululaisten oppimisen tukeen sekä muun muassa ehkäisevään päihdetyöhön.

Entä se mahdollisuuksien kaupunki? Siihen toivoisi valtuutettujen puheissaan ottavan kantaa, sillä sieltä syntyvät tulot. Miten työpaikkoja ja yrityksiä saadaan lisää? Miten kansainvälisiä osaajia houkutellaan tulemaan ja jäämään? Miten pidetään kiinni valmistuneista opiskelijoista? Miten tuetaan innovaatioiden syntyä ja uusien yritysten alkutaivalta?

Entistä isompaan rooliin nämä kysymykset nousevat, kun kaupungin on totuteltava uuteen peilikuvaansa hyvinvointialueiden aloituksen jälkeen. Budjetti pienenee merkittävästi ja keskeisiksi asioiksi nousevat sivistys- ja elinvoimakysymykset.

Nyt Tampereen valtuusto päättää viimeistä kertaa noin kahden miljardin euron kokoisesta budjetista. Katse on syytä suunnata nyt kahteen suureen tehtävään: miten kaupunkilaisten palvelut saadaan vietyä mahdollisimman sujuvasti uuteen aikaan ja miten Tampere syntyy uudelleen ihmisten ja mahdollisuuksien kaupungiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut