Ei pelkän tirkistelyn vaan avoimuuden takia – Verotietojen julkisuus on merkki avoimesta yhteiskunnasta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Ei pelkän tirkistelyn vaan avoimuuden takia – Verotietojen julkisuus on merkki avoimesta yhteiskunnasta

10.11. 6:00

Kun vuoden 2020 verotiedot keskiviikkona julkistetaan, alkaa taas kerran keskustelu siitä, miksi suomalaisten tulo- ja verotietojen pitää olla julkisia.

Monen mielestä verotietojen julkistaminen vain lisää kateutta ja tirkistelyä, mutta tarkemmin ajatellen kysymys on paljon suuremmasta asiasta.

Suomi on avoin yhteiskunta ja avoimeen yhteiskuntaan kuuluu se piirre, että kansalaisilla on oikeus tietää, ketkä ihmiset ja mitkä yritykset täällä veroja maksavat ja kuinka paljon. Keskustelun painopisteen pitääkin olla nimenomaan veroissa, ei tuloissa.

Meillä on tältä syksyltä merkittävä esimerkki, mitä tapahtuu, kun avoimuus ei toteudu. Jos Tampereen kannen areenan nimisponsori Uros-yhtiö olisi toimittanut ajallaan tilinpäätöksensä Patentti- ja rekisterihallitukseen, yhtiön taloudellinen tilanne ei olisi jäänyt hämärän peittoon ja kuukausia velloneelta epävarmuudelta olisi kenties vältytty.

Toisaalta on ymmärrettävä, etteivät verotiedot kerro läheskään kaikkea. Ne eivät kerro esimerkiksi ulkomaille veronsa maksavan suomalaisen ansioista. Lisäksi verotiedoissa käsitellään nimenomaan verotettavia ansio- ja pääomatuloja, ei verovelvollisen kokonaistuloja. Esimerkiksi saatujen osinkojen kokonaismäärä ei koskaan näy verotiedoissa.

Yrittäjän henkilökohtainen tulo ei välttämättä kerro totuutta tai anna edes oikeansuuntaista kuvaa yrityksen tilanteesta, koska yrittäjä ei välttämättä maksa itselleen palkkaa tai nosta osinkoja niin paljon kuin voisi.

Verotiedot eivät myöskään paljasta kansalaisten omaisuuden tai velkojen suuruutta. Eikä sieltä välttämättä näe sitäkään, kuinka paljon esimerkiksi omakotitalonsa myynyt ihminen rikastui tai kuka sai minkäkin suuruisen perinnön.

Toisaalta moni ihmettelee, että vaikka verotiedot ovat julkisia, miksi niitä pitää esitellä näyttävästi tiedotusvälineissä.

Tiedotusvälineet kuten Aamulehti haluavat edistää avoimuutta. Verotietoja julkistamalla kansalaiset voivat arvioida yhteiskunnan toimivuutta, vallankäyttöä ja oikeudenmukaisuutta. Verotiedot piirtävät meille myös kuvaa yhteiskunnan tulonjaosta ja antavat työkaluja veropolitiikan kehittämiselle.

On silti ymmärrettävää, että moni suurituloinen ei haluaisi verotietojaan julkisuuteen. Perusteet ovat yleensä taloudellisia, sosiaalisia tai turvallisuuteen liittyviä. Monesti syyt ovat myös inhimillisiä, sillä suomalaiset eivät perinteisesti ole halukkaita leveilemään menestyksellään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut