Pääkirjoitus: Poliitikkojen on aika herätä aluevaaleihin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Poliitikkojen on nyt aika herätä aluevaaleihin – mitkä ovat vihreiden ja perussuomalaisten valttikortit?

Etenkin ensimmäisillä aluevaltuutetuilla on historiallisen suuri vastuu.

5.11. 6:00

Ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestykseen on enää hieman yli kaksi kuukautta. Puolueet ovat hiljalleen täydentäneet ja julkaisseet alustavia ehdokaslistojaan, mutta varsinainen vaalikampanjointi ei ole vielä päässyt vauhtiin Pirkanmaalla.

Yksittäiset ehdokkaat ovat jo hieman viritelleet vaalipuheenaiheita, mutta valtaosa poliitikoista puhuu kaikesta muusta paitsi hyvinvointialueista ja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Nyt alkaa olla poliitikoiden aika herätä aluevaaleihin.

Optimistisimmissakin arvioissa aluevaalien äänestysprosentin arvioidaan jäävän matalaksi. Vielä ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä järveen. Aluevaalien merkitys on todellisuudessa valtavan suuri.

Lue lisää: Mitä haluaisit kysyä Pirkanmaan aluevaaliehdokkailta? – Nyt voit auttaa Aamulehteä vaalikoneen kehittämisessä

Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään täysin uudella tavalla. Noin puolet kuntien menoista siirtyy aluevaltuustojen päätäntävaltaan. Ei todellakaan ole yhdentekevää, keitä aluevaltuustoihin valitaan. Etenkin ensimmäisillä aluevaltuutetuilla on historiallisen suuri vastuu, kun hyvinvointialueet käynnistetään.

Ajan myötä eteen tulee vaikeita ja puhuttavia päätöksiä. Onko terveysasemien tai sairaaloiden määrää syytä vähentää? Paljonko julkisista terveyspalveluista peritään maksuja? Olisiko yksityisten palvelujen määrää syytä kasvattaa? Kuinka paljon hyödynnetään etä- ja digivastaanottoja? Tarvitseeko läheskään joka kunnassa olla omaa neuvolaa? Voidaanko kouluterveydenhoito ja muut lasten palvelut siirtää kokoaviin, isoihin yksiköihin?

Puolueiden olisi syytä alkaa rummuttaa vaaliohjelmiaan ja näkökulmiaan. Toistaiseksi eniten huomiota on saanut keskusta, joka saattaa saada hyvän vaalituloksen varsinkin, jos kaupunkiseuduilla äänestysaktiivisuus jää matalaksi ja reuna-alueilla innostutaan lähtemään uurnille puolustamaan kunnan ainoaa terveyskeskusta.

Keskustan kärkiteemana on säilyttää terveysasema jokaisessa kunnassa. Vaalilupauksella saa helposti ääniä keskustan kannatuksen kannalta tärkeillä alueilla, mutta uudistuksen tavoitteiden ja etenkin kustannussäästöjen kannalta tällaisen linjauksen tekeminen on ongelmallista.

Kokoomus korostanee yksityisten palveluntuottajien ja valinnanvapauden hyödyntämistä, sdp ja vasemmistoliitto vahvaa julkista palvelua.

Mutta mitkä ovat esimerkiksi perussuomalaisten ja vihreiden valttikortit vaaleissa, joissa maahanmuutto ja ilmastonmuutos eivät nouse isoiksi puheenaiheiksi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut