Alueellinen kahtiajako Pirkanmaalla syvenee - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Alueellinen kahtiajako Pirkanmaalla syvenee

Tulevien sote-päättäjien on kyettävä puolustamaan koko laajan maakunnan etua.

2.11. 6:00

Tuoreet tammi-syyskuun muuttotilastot kertovat, että Tampere on edelleen ylivoimaisesti Suomen vetovoimaisin kaupunki. Korona-aikana koko myös Tampereen naapurit ovat kasvaneet kovaa vauhtia maakunnan veturin mukana.

Vetovoiman taustalla ovat hyvä maine, vahva asuntorakentaminen sekä merkittävät investoinnit liikenteeseen ja palveluihin.

Tampereen seutu ei saa tyytyä nauttimaan hyvästä imusta, vaan alueelle on luotava jatkuvasti parempia edellytyksiä asumiselle ja yrittämiselle. Vahvan kaupunkiseudun lisäksi katse on käännettävä myös maakunnan reuna-alueille.

Aamulehti kävi läpi dataa väestöennusteista seuraaville kahdelle vuosikymmenelle (Uutiset A4–6). 2040-luvulla monella paikkakunnalla on enemmän iäkkäitä kuin lapsia.

Pirkanmaalla erot kuntien välillä kasvavat entistä suuremmiksi. 20 vuoden kuluttua vanhimman kunnan Kuhmoisten keski-ikä on lähes 60 vuotta. Nuorimmalla Tampereella keski-ikä on noin 43 vuotta. Aamulehden verkkosivuillaan tiistaina julkaisemasta hakukoneesta voi käydä katsomassa, miltä oman kunnan tulevaisuus näyttää vuonna 2040.

Muuttoliike etenkin Tampereen seudulle jatkuu vahvana, mikä tarkoittaa Pirkanmaalla erojen syvenemistä entisestään. Toinen merkittävä kuntia jakava tekijä on syntyvyys. Nämä kaksi asiaa yhdessä tekevät Pirkanmaan tilanteesta erityisen hankalan: Tampereen sisäkehälle muutetaan ja siellä syntyy paljon vauvoja, kun taas ulkokehällä suunta on päinvastainen.

Tampere ja kehyskunnat saavat paljon alle 35-vuotiaita muuttajia. Kun katsoo 20 vuoden päähän, syntyvien määrässä kasvua ennustetaan vain Kangasalle, Lempäälään, Nokialle ja Tampereelle.

Pirkanmaan kahtia jakautuneessa maakunnassa aluepolitiikka nousee tulevaisuuden kuumaksi aiheeksi.

Tammikuun aluevaaleissa valitaan aluevaltuusto, joka päättää, miten uuden hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään vuoden 2023 alusta lähtien. Asia on mittakaavaltaan hyvin merkittävä: Pirkanmaalla kyse on kahden miljardin euron budjetista.

Vaaleissa äänestäminen on ehdottoman kannatettavaa. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten hyvinvointi ja tärkeimmät palvelut voidaan taata paitsi Tampereen seudulla, myös maakunnan laitamilla ikääntyvissä muuttotappiokunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut