Tampereen täytyy pyrkiä hallittuun kasvuun - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen täytyy pyrkiä hallittuun kasvuun

Tampereen ensi vuoden budjettiesitys on alijäämäinen. Pitkällä tähtäimellä se ei ole hyvä asia.

25.10. 18:23

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) esitteli maanantaina Tampereen talousarvioesitystä ensi vuodelle. Kyse on kaupungin viimeisestä budjetista, jossa ovat mukana myös sote-menot. Vuoden 2023 alusta alkaen sosiaali- ja terveyspuoli sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueelle.

Vaikka sosiaali- ja terveysmenot ovat perinteisesti olleet kuntien isoin menoerä, hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen ei tarkoita, etteikö Tampereella olisi rahankäytössään pohdittavaa myös pitkällä aikavälillä.

Koronapandemia varjostaa vielä kuntataloutta, mutta samaan aikaan olisi osattava katsoa myös pidemmälle. Tampere kasvaa nyt niin voimakkaasti, että kokonaisuus on syytä pitää huolellisessa hallinnassa ja talous tasapainossa.

Ensi vuosi ei ole mikään ihanne-esimerkki, sillä Tampereen menot kasvavat tuloja enemmän. Menoja lasketaan kertyvän reilut kaksi miljardia euroa, ja budjetti on 26,6 miljoonaa alijäämäinen. Se tarkoittaa, että kaupunki velkaantuu. Tampereen lainamäärä on ylittämässä miljardin euron rajan. Ensi vuonna onkin määrä käynnistää myös erillinen tasapainotus- ja tuottavuusohjelma.

Veroäyriä tai kiinteistöveroprosenttia ei aiota nostaa. Sen sijaan kunnallisverokertymä on kasvussa, kuten pitää ollakin asukasmäärän kasvaessa.

Kasvun näkökulmasta näyttää onneksi valoisalta. Viime viikolla uutisoitiin jälleen kerran Tampereen vetovoimasta. Suomen sisäisessä muuttoliikkeessä Tampere on täysin omassa luokassaan. Tammi-syyskuussa 2021 Tampereelle muutti Tilastokeskuksen mukaan 1 930 uutta asukasta enemmän kuin oli lähtijöitä.

Toisaalta väestönkasvu vaatii myös kaupungilta suunnittelua. Talousarviotyön lähtökohtana on pidetty noin 3 000 asukkaan vuotuista kasvutahtia. Muuttajat tarvitsevat palveluita kuten päivähoitoa ja koulutusta sekä toisaalta esimerkiksi katuinfraa. Eikä mikään ole ilmaista.

Ensi vuoden budjetissa on varattu miljoonia niin useille koulu- ja päiväkotihankkeille, Tammelan stadionille kuin eteneviin raitiotietöihin. Seinien ohella tarvitaan kuitenkin myös käsiä ja iso huolenaihe on osaavan henkilöstön riittävyys. Pelkästään ensi vuonna pitäisi löytää jostain satoja osaajia lisää.

Kaiken kaikkiaan ensi vuotta voidaan pitää tärkeänä murrosvaiheena. Pormestari Ikonen sanoi maanantaina, että Tampereen täytyy ensi vuonna ” kuoriutua uudelleen, uudenlaisena kaupunkina”. Se ei ole ihan pieni haaste. Kaupungin on pystyttävä tarvittaessa tarkastelemaan omia rakenteitaan myös kriittisesti jo pelkästään siksi, että kaikkeen ei ole varaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut