Pääkirjoitus: Pyynikintorin suunnitelmat menivät solmuun - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen Pyynikintorin ja taidemuseon suunnitelmat menivät solmuun

Täydennysrakentaminen Heinätorille herättää vastustusta. Siitä saataisiin rahoitusta taidemuseon laajentamiseksi.

13.10. 6:00 | Päivitetty 13.10. 7:54

Ihastusta herättäneet Tampereen taidemuseon laajennussuunnitelmat ovat vastatuulessa (AL 13.10.2021). Laajennuksen ja peruskorjauksen arviolta noin 31 miljoonan euron kustannuksista osa on tarkoitus kattaa Pyynikintorin ympäristön täydennysrakentamisesta saattavilla tuloilla.

Lue lisää: Tampereen taidemuseon kymmenien miljoonien eurojen laajennus törmäsi ongelmiin – Havainnekuvat: nämä kerrostalot jakavat nyt mielipiteitä

Täydennysrakentaminen etenkin Heinätorilla on kuitenkin herättänyt voimakasta vastustusta naapurustossa. Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) pitää jo epätodennäköisenä, että rahoitusta saataisiin toivotulla tavalla täydennysrakentamisesta.

Monet asukkaat vastustavat uuden kerrostalon rakentamista Heinätorin ympäristöön alueen virkistysarvojen ja kulttuuriympäristön arvojen takia. Tällä hetkellä alueella on pieni puisto ja sen vieressä parkkipaikka. Vaihtoehtona on ollut joko 7-kerroksinen talo tai selvästi matalampi, kolmeosainen kokonaisuus. Monet asukkaat vastustavat molempia vaihtoehtoja.

Uusi talo tulisi puiston paikalle, peittäisi näkymiä ja lisäisi pysäköintipaikkojen tarvetta. Suunnitelmissa on ollut pysäköintihalli Pyynikintorin alle, mutta siitä on vaikeaa saada liiketaloudellisesti kannattava.

Asemakaavaluonnoksista tuli runsaasti palautetta. Kaavoituksen aikataulu pitenee. Kaupunki etsii nyt uusia ratkaisuja sekä täydennysrakentamiseen että pysäköintiin.

Tilanne on ristiriitainen. Taidemuseon Siilo-laajennus on saanut paljon myönteistä palautetta, mutta sen mahdollistava täydennysrakentaminen herättää vastustusta.

Voimakkaasti kasvavassa kaupungissa täydennysrakentaminen olemassa olevan kunnallistekniikan, joukkoliikenneyhteyksien ja palvelujen yhteyteen on yleensä järkevää ja kustannustehokasta. Pyynikintorikin on vasta valmistuneen raitiotiereitin varrella. Naapurustossa täydennysrakentaminen herättää helposti ristiriitoja, koska se vie tilaa ja näkymiä.

Pyynikintorin suhteen kaivataan nyt poliitikoilta selvää linjausta. On ajateltava koko kaupungin etua, mutta yksittäisille asukkaille tuleva haitta ei voi olla kohtuuton.

Tampereen kaupunki on aiemminkin tehnyt luovia ratkaisuja, joissa on hyödynnetty keskustan erittäin arvokasta tonttimaata. Esimerkiksi vanhan tavara-aseman ympäristöön saatiin fiksu ratkaisu, kun A. Ahlström kiinteistöt oy osti sen, rautatieläisten asuintalon ja viereisen tonttimaan kaupungilta 6,5 miljoonalla eurolla. Nyt siirretty tavara-asema kunnostetaan ja tontille rakennetaan noin 45 miljoonaa euroa maksava näyttävä toimitalo (AL 13.10.2021).

Oikaisu 13.10.2021 kello 7.49: Pääkirjoituksessa kerrottiin virheellisesti, että Heinätorin ympäristöön olisi suunniteltu 8-kerroksista taloa. Todellisuudessa suunniteltu vaihtoehto oli 7-kerroksinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos