Sorretut tytöt todella tarvitsevat apua ja tukea - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Sorretut tytöt todella tarvitsevat apua ja tukea

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään ajassa, jossa oikeuksia runnotaan rajusti maanrakoon.

11.10. 6:00

Tänään vietetään yhtä tärkeimmistä teemapäivistä vuodenjuoksussa, Kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivä on Yhdistyneiden kansakuntien julistama vuosipäivä, jota on vietetty vuoden 2012 lokakuun 11. päivästä lähtien. Tyttöjen päivänä edistetään tyttöjen osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi tukemalla tyttöjen koulutusta ympäri maailman ja vaatimalla loppua syrjiville ennakkoluuloille.

Muiden teemapäivien tapaan tyttöjen päivää voidaan viettää kivana katkaisuna arkeen onnitteluineen ja herkkuineen. Hyvää tarkoittava hymy ei maksa mitään, eikä kiipeliin joutuneen auttaminen.

Teemapäivänä voi miettiä myös itse tykönään, kuinka puhuu tyttöjen kuullen, tytöille ja ihan kaikille. Jokainen imee sukupuoli-identiteetistään riippumatta sanoja ympäriltään ja ne määrittävät osaltaan tulevaisuutta. Kannustava sana ja turha vitsi kantavat aivan erilaista hedelmää.

Teemapäivän tarkoitus on tukea kaikkia maailman tyttöjä. Kyse on tyttöjen oikeuksista, heidän kohtaamistaan haasteista ja perustelluista vaatimuksista luoda tytöille mahdollisuudet elää ilman syrjintää ja väkivaltaa.

Afganistanin tilanne muistuttaa meitä siitä, miksi Kansainvälinen tyttöjen päivä on olemassa.

Afganistanilaiset naisjärjestöt vetosivat syyskuussa, että maailman valtiot eivät tunnustaisi ääriliike Talebanin hallintoa ja huolehtisivat siitä, että naisten ihmisoikeudet toteutuvat.

Järjestöt kertoivat naisten menettäneen oikeuden kävellä kadulla ilman miesseuraa, oikeuden tehdä töitä, opiskella, puhua julkisesti ja elää kuten ihmiset.

Järjestöt pyrkivät vetoomuksillaan estämään naisten aiemmin maassa Talebanin käsissä kokeman lyömisen, kivittämisen ja ampumisen kuoliaaksi.

Tehkäämme Kansainvälisenä tyttöjen päivänä asioita, jotka vaikuttavat Afganistanin tyttöjen ja naisten elämään sekä myös muiden tukea tarvitsevien.

Tyttöjen lisäksi tietoa tarvitsevat heidän vanhempansa ja lähipiirinsä. Tiedonpuute ja uskomukset altistavat tyttöjä esimerkiksi liian varhaisille seksuaalikokemuksille, avioliitoille ja syrjinnälle.

Itse kukin voi ryhtyä toimeen.

Yksi avustaa tyttöjä tukevia järjestöjä, toinen toimii niissä, kolmas vaikuttaa politiikan kautta, neljäs jakaa tietoa seksuaaliväkivallasta.

Kaikki toimet ovat tärkeitä. Tehdään hyvää tänään ja joka päivä. Auttamalla tyttöjä, autamme kaikkia muitakin saamaan ihmisarvoisen elämän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: