Etätyösuositus poistuu, avokonttoriväittelyt palaavat

Työpaikoille paluun organisointi palauttaa keskusteluun monia työelämän peruspelisääntöjä, kirjoittaa Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu.

26.9.2021 7:00

Valtakunnallinen etätyösuositus päättynee lokakuun puolessavälissä. Mitä seuraavaksi on odotettavissa?

Työpaikoille paluun organisointi palauttaa keskusteluun monia työelämän peruspelisääntöjä. Jotkin ovat unohtuneet yllättävän nopeasti. Onko työnantajan direktio-oikeuden piirissä, tehdäänkö työpäivä työpaikalla? Jos pomo yllättäen vaatiikin tulemaan työpaikalle, voiko laskuttaa kilometrikorvaukset kotoa toimistolle? (On, ei.)

Avokonttoritoimistoissa käydään uudestaan samat keskustelut kuin avokonttoriin alun perin siirryttäessä: työympäristö on liian meluisa tai liian hiljainen, kuulosuojaimia ja hiljaisia tiloja aletaan jälleen kaivata, saako työpisteellä puhua puheluita ja syödä lounasta?

Tilojen ja työvälineiden kahdentamisesta pitää muodostaa sopiva käytäntö. Kummassa paikassa pidetään työnantajan omistama iso näyttö, entä työtuoli? Jos tarvitsee erikoisvälineitä, kuka hankkii ylimääräisen kappaleen?

Toimistoilla alkaa kilpajuoksu kokoustilojen varauskalentereihin. Työpaikoille jo aiemmin hiljalleen valuneet kokoustajat ovat tottuneet väljiin tiloihin ja joutuvat nyt luopumaan etätyöaikana muodostamastaan tavasta varata koko päiväksi sama koppi videokokouksissa huutamista varten. Aluksi tapa pysyy ja toimihenkilö työskentelee samaan aikaan sekä etänä että läsnä. Käynnissä voi olla hybridikokous, jota varten konttorilla olevat ovat varanneet kolme huonetta vieri vierestä. Huonekalenterit pullistelevat, kokoussärmiöiden valmistajilla käy kauppa.

Läsnäkokouksesta toiseen siirtyminen vie aikaa toisin kuin Teams-ikkunasta toiseen klikkaaminen. Se joka siirtyy sadan prosentin läsnäoloon, huomaa, että kaikki kokoukset alkavat aluksi myöhässä. Yrityksissäkin voisi lanseerata akateemisen vartin.

Kun pendelöinti alkaa jälleen viedä aikaa, sen arvo kyseenalaistetaan. Etäajassa moni päivätyön tekijä on miettinyt, eikö työpäivä voisi alkaa paljon aikaisemmin, jotta se myös loppuisi paljon aiemmin.

Entä kannattaako työpaikalle palata, jos se on vain itsestä kiinni? Teknologiayhtiö Facebookin toimitusjohtaja pohti toukokuussa, että pysyvään etätyöhön jäävien palkkoja saatettaisiin pienentää, koska etätyössä ei tarvitse asua kalliisti Palo Alton lähistöllä ja verotkin voivat olla etävaltiossa alhaisemmat.

Isossa-Britanniassa Boris Johnsonin hallinnosta vihjattiin elokuussa, että valtion työntekijöiden palkka saattaisi etätöissä laskea. Elinkeinoministeri korjasi heti perään, että ei laske, mutta vihjasi, että ylennyksen saa todennäköisesti helpommin lähitöissä viihtymällä – ihmissuhteet ja verkostot kun rakentuvat organisaatioissakin kasvokkain.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut