Hyvinvointialueiden menot räjähtävät käsiin, kun perälauta on poistettu – Missä ovat kannustimet talouden tehostamiseen? - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Hyvinvointialueiden menot räjähtävät käsiin, kun perälauta on poistettu – Missä ovat kannustimet talouden tehostamiseen?

Veronmaksajan tulevaisuus näyttää raskaalta, kun verot ja kustannukset nousevat joka paikassa.

25.9. 6:00

Tulevaisuuden veronmaksajan taakka Suomessa näyttää lohduttomalta. Veroissa ja eläkemaksuissa on rajuja korotuspaineita. Viimeisimpänä soten eli tulevien hyvinvointialueiden taloudessa näyttää olevan jättimäinen valuvika (AL 25.9.)

Valtiovarainministeriön laskelmat kertovat, että hyvinvointialueiden rahoitustarve kasvaa 6,4 miljardia euroa niiden perustamista seuraavien seitsemän vuoden aikana vuosina 2023–2030. Luvussa ei ole sisällä miljardin arvoisia palkkaharmonisoinnin ja tietojärjestelmäprojektin kustannuksia. Kustannusten kasvu vastaa 5–6 prosenttiyksikön veronkorotusta.

Terveydenhuollon kustannukset nousevat väistämättä, kun väestö ikääntyy. Sote-uudistuksen ajatus oli kustannusten hillitseminen ja asiakaskokemuksen parantaminen, mutta nyt valtioneuvosto on linjannut, että maksetaan se, mikä pitää maksaa. Kustannusten kasvun osalta perälautaa tai leikkureita ei ole. Näyttää siltä, että veronmaksajan kukkarolla käydään ilman toiminnan tehostamista.

Suomalaisten kukkarolle on tulossa useita muitakin pyytäjiä, vaikka maassamme on jo nyt yksi maailman kireimmistä verojärjestelmistä.

Eläkejärjestelmän rahoituksessa on tuoreimman raportin mukaan samantyyppinen valuvika kuin sotessa. Jotta eläkejärjestelmä olisi kestävällä pohjalla, eläkemaksuja pitäisi nostaa 2,5 prosenttiyksikköä välittömästi.

Terveysmenojen holtittomasta kasvusta ja eläkejärjestelmän paineista voi syntyä kuolemanspiraali, joka leikkaa yksityisen kulutusta niin paljon, että kasvu pysähtyy kokonaan. Tähän kun yhdistää kunnianhimoiset, mutta välttämättömät tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja Suomen haastavan logistisen sijainnin, kansalaisten maksutaakka voi käydä mahdottomaksi. Pienen maan väestö ja kasvu eivät riitä nykyäänkään kattamaan menoja, joten miten se voisi onnistua tulevaisuudessa.

Nykyisen hallituksen linja olla tekemättä mitään sote-talouden tehostamiseksi on vaarallinen, koska paineita kustannusten nousuun tulee usealta eri suunnalta. Yhteisen rahan käyttöä täytyy pystyä tehostamaan kaikkialla valtavasti. Samaan aikaan on tehtävä suuria panostuksia kehitykseen ja tutkimukseen sekä uuden luomiseen.

Lisäksi tarvitaan ihmisiä. Maahanmuuton helpottamisen lisäksi on tehtävä markkinointiponnistuksia osaavien tulijoiden saamiseksi. Yksi keino voisi olla Suomen e-kansalaisuus. Näin uutta luovan yrityksen perustaminen maahamme voisi helpottua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos