Vapaus koittaa, kun jokainen toimii oikein - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Vapaus koittaa, kun jokainen toimii oikein

Täysin rokottamattomia on Pirkanmaalla hälyttävän paljon, vaikka rokotteen teho on kiistaton.

15.9.2021 6:00

Matka kohti vapaata elämää etenee Pirkanmaalla hyvää tahtia. Yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia on purettu. Torstaina tulevat voimaan ravintoloiden pidennetyt aukioloajat. Tartuntamäärätkin ovat viime päivät olleet laskusuunnassa.

Aamulehden haastattelussa 11. syyskuuta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand arvioi, että suurin osa nykyisistä koronarajoituksista puretaan Pirkanmaalla lokakuun puolenvälin jälkeen.

Tämä tarkoittaa, että lokakuun lopulla Pirkanmaalla elettäisiin jo rajoitusten jälkeistä elämää. Siihen on enää alle kaksi kuukautta aikaa. Ja Sandin mukaan esimerkiksi pikkujoulukautena ei enää rajoiteta tapahtumia.

Toiveikas näkymä riippuu ensisijaisesti siitä, että rokotukset etenevät halutulla tavalla. Siksi aina on syytä kehottaa kaikkia hakeutumaan rokotteelle heti, kun se on omalla kohdalla mahdollista.

Tässä mielessä huolestuttavaa on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiistaina kertoma tieto, että sairaanhoitopiirin alueella noin 100 000 ihmiseltä puuttuu vielä ensimmäinenkin koronarokote, vaikka rokotteeseen olisi ollut jo mahdollisuus.

Jos rokottamattomien määrä jää näin suureksi, siitä seuraa ongelmia vielä pitkään ja niistä kärsii koko yhteiskunta, puhumattakaan sairaaloista.

Erityistä vauhtia tarvitaan etenkin nuorten aikuisten rokotuksiin. Koronanyrkin mukaan etenkään 16–39-vuotiaiden ensimmäisen rokotuksen osuus ei ole kasvanut kuluneen viikon aikana.

Taysissa syyskuussa koronan vuoksi hoidossa olleista kenelläkään ei ole ollut kahta rokotetta. Tästä joukosta iso osa on ollut sairaanhoitopiirin mukaan ”varsin nuoria aikuisia”.

Toisen annoksen rokotekattavuus on sekin pirkanmaalaisilla kolmekymppisillä vielä reilusti alle 50 prosenttia.

Tiistaina koronanyrkin tiedotustilaisuudessa kuultiin vakavaa puhetta, ja ihan syystä. Jos jopa viidennes pirkanmaalaisista jättää rokotteen kokonaan ottamatta, he todennäköisesti myös taudin jossain kohtaa saavat, kun yhteiskuntaa avataan.

Nyt kannattaa kuunnella Taysin parhaita asiantuntijoita ja ottaa tilanteen vakavuus tosissaan. Etenkin kahden rokoteannoksen teho on kiistaton, ja sen voi todeta suoraan tilastoista.

Rokottamalla suojaa paitsi itsensä ja läheisensä, myös turvaa terveydenhuollon toimivuutta. Se on meidän jokaisen etu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut