Koronatieto auttaa alkavissa yo-kirjoituksissa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronatieto auttaa alkavissa yo-kirjoituksissa

Tänään alkavat syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat jo neljännet koronaepidemian aikana.

13.9. 6:00

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistuu koko maassa 45 000 kokelasta. Moni uusii aiemmin kirjoittamiaan kokeita, mikä näkyy myös määrässä.

Viime keväänä ylioppilaskirjoitukset alkoivat varsin erilaisissa tunnelmissa kuin nyt alkavat.

Keväällä maan hallitus ilmoitti viikkoa ennen ylioppilaskirjoituksia alkavasta sulkutilasta, mikä aiheutti hämmennystä kirjoittajissa, lukioissa ja kodeissa.

Nyt kirjoituksiin valmistauduttiin niin, että Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suositteli yo-kirjoituksiin omaehtoista karanteenia, koska nuorten tartunnat olivat infektiolääkäreiden mukaan tulleet ennen kirjoituksia vapaa-ajan tapahtumista.

Osa nyt kirjoittavista saattoi jäädä kokonaan pois läsnäopetuksesta ennen kirjoituksia, mutta siihen piti anoa erikseen karanteenilupa.

Osa tarttui mahdollisuuteen nopeuttaa kahdeksasta viikosta toisen koronarokotteen ottamista turvatakseen osallistumistaan ylioppilaskirjoituksiin.

Myös karanteenitiloja on lukioissa käytössä sairastumisten varalta. Valmistuva abiturientti voi päästä kirjoittamaan flunssaisena, jos hän esittää negatiivisen koronatestin tuloksen.

Nuoret ovat jo tottuneet maski- ja turvavälisuosituksiin, joten nekään eivät ole enää uusi ja jännittävä lisä kirjoituksissa.

Kirjoittajien eteen tehtyjen ratkaisujen ja suositusten kirjo on suuri, mikä voi tuoda aiempiin koronakirjoituksiin verrattuna rentoutta. Jos näin on, se edistää terveenä pysymistä ja kirjoituksissa onnistumista, sillä stressin väheneminen voi vähentää alttiutta sairastua mihin tahansa sairauteen kirjoitusten alla ja niiden kuluessa.

Täysi-ikäisillä kirjoittajilla on oikeus päättää asioistaan, vaikka toki moni kuuntelee niin sanotusti viisaampiaan. Neljänsiin koronakirjoituksiin mennessä viruksesta on ehtinyt kertyä niin paljon tietoa, että sitä olisi ollut tarjolla. Kaikesta tarjotusta tiedosta huolimatta suositusten noudattamatta jättämisestä voi tulla joillekin oppituoli.

Kirjoituksista tulee vaativa oppimiskokemus etenkin, jos koronatesti näytti positiivista kirjoitusten alla tai näyttää sitä niiden aikana. Suunnitelmat valmistumisesta tai tietystä kirjoitustahdista pitää silloin siirtää sivuun ja elää sen tosiasian kanssa, että riskinotto ei nyt kannattanut. Tosin tällaisestakin tilanteesta selviää uudella suunnitelmalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: