Pääkirjoitus: Ennemmin rokotteilla kuin tiukoilla rajoituksilla - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronavirusta torjutaan nyt ennemmin rokotteilla kuin tiukoilla rajoituksilla

Rokotteet ovat nyt koronaviruksen torjunnan keskiössä.

4.8.2021 6:00

Koronavirustilanne on pahentunut merkittävästi heinä–elokuun taitteessa. Neljäs aalto näkyy päivittäisten tartuntojen määrässä. Tartuntoja on todettu viime päivinä poikkeuksellisen ja huolestuttavan paljon.

Tilanne on nyt kuitenkin aivan erilainen kuin vielä viime keväänä. Rokotekattavuus kasvaa päivä päivältä. Suomalaista noin 66 prosenttia on saanut ensimmäisen annoksen ja 35 prosenttia toisen annoksen.

Päivittäisten tartuntojen ohella on tärkeää seurata sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden määrää. Tiistaina sairaalahoidossa oli alle sata potilasta koko maassa, tehohoidossa alle kymmenen.

Vaikka koronavirus leviää, rokotekattavuuden ansiosta sairaus ei vie potilaita sairaalaan yhtä helposti kuin vielä keväällä. Koronavirukseen sairastuu nyt etenkin perusterveitä nuoria, joiden keskuudessa rokotekattavuus on matala.

Pandemia ei kuitenkaan ole vielä ohi. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi viime perjantaina Pirkanmaalle kokoontumisia koskevia rajoituksia. Rajoitukset edellyttävät tapahtumajärjestäjiltä huolellista suunnittelua ja vakuuttavan selvityksen siitä, miten tilaisuudet järjestetään turvallisesti.

Käytännössä vaikuttaa kuitenkin siltä, että isojakaan tapahtumia ei välttämättä tarvitse perua.

Hallitus kokoontuu torstaina käsittelemään koronavirustilannetta ja koronastrategiaansa.

Uudet tiukat rajoitustoimet eivät vaikuta todennäköisiltä. Yhteiskunnan laaja sulku ei ole perusteltu, jos koronavirus ei kuormita terveydenhuoltoa ylivoimaisesti.

Pandemian täydellinen tukahduttaminen ei ole mahdollista eikä edes järkevää. Tiukkojen rajoitusten sijaan nyt luotetaan rokotteisiin, vaikka rajoitusten mahdollisuus varmasti halutaan pitää työkalupakissa yhtenä vaihtoehtona, jos esimerkiksi kuolleisuus lähtisikin yllättäen rajuun nousuun.

Rokotteet ovat kuitenkin nyt koronaviruksen torjunnan keskiössä. Mitä suuremmaksi rokotekattavuus saadaan, sitä paremmin pandemia pysyy hallinnassa.

Rokotteet avaavat tien kohti normaalia elämää. Todennäköistä on, että koronavirus jää pysyvästi keskuuteemme, mutta muuttuu yhdeksi monista hengitystieinfektioista.

Oleellista on myös muistaa varovaisuus ja oma vastuu. Kaikkein tiiviimpiin ihmissumppuihin ei kannata änkeä, vaikka tapahtumiin osallistuisikin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut