Korkeakouluun on edelleen monta eri väylää - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Korkeakouluun on edelleen monta eri väylää

Mikään peruskoulun tai lukion aikana tehty valinta tai yo-tutkinnon arvosana ei sulje ovea.

23.7.2021 6:00

Nuoren on jo varhaisessa 15 vuoden iässä tehtävä monia tulevaisuuttaan koskevia valintoja. Peruskoulun jälkeen on esimerkiksi päätettävä, jatkaako lukioon vai ammatilliseen koulutukseen.

Julkisessa keskustelussa on ehkä liikaakin korostunut näkemys, että nuoren on päästävä lukioon, tehtävä siellä oikeat ainevalinnat ja saatava ylioppilastodistukseen huippuarvosanat, jotta tie korkeakouluopintoihin aukeaisi. Tämä ahdistaa monia nuoria, jotka elävät herkkää ja epävarmaa elämänvaihetta keskellä murrosiän kuohuja. Kuka osaa teini-ikäisenä sanoa, mitä haluaa loppuelämänsä tehdä? Vaikka sen tietäisikin, maailma voi muuttua ja suunnitelmat menevät uusiksi.

Peli ei ole menetetty, vaikka peruskoulun päättyessä nuori vielä etsisi itseään eikä koulunkäynti voisi vähempää kiinnostaa. Valitsee hän sitten ammattikoulun tai lukion, tie korkeakouluopintoihin on myöhemmin mahdollinen. Opintoja on joka tapauksessa jatkettava, sillä oppivelvollisuus jatkuu 18:aan ikävuoteen asti.

Vuonna 2020 voimaan tulleen valintauudistuksen jälkeen korkeakouluihin on edelleen monta väylää. Mikään peruskoulun tai lukion aikana tehty valinta tai ylioppilastutkinnon arvosana ei sulje lopullisesti pois opintoja korkeakoulussa, vaan niihin voi päätyä monta eri reittiä. Korkeakoulutuksen saavutettavuuden lisääminen on otettu tavoitteeksi myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmassa.

Aamulehti kertoi torstaina (AL 22.7.) Kim Riuttamäestä, joka pääsi Tampereen yliopiston kauppatieteelliseen ammattikoulupohjalta ilman lukiota tai aiempaa korkeakoulututkintoa. Tie yliopistoon aukesi pääsykokeella. Samaan aikaan nuori mies pyöritti rullajäätelöä myyvää yritystä. Riuttamäki kertoi, että ensimmäistä kertaa elämässään hän halusi tosissaan opiskella. Ei opiskelun, vaan oman motivaationsa takia.

Yli puolet korkeakouluopiskelijoista valitaan nykyään suoraan todistusvalinnalla, mutta arvosanojaan voi yrittää korottaa. Ammattikorkeakouluun voi hakea myös ammatillisen tutkinnon perustodistuksella. Jos todistuksesta saadut pisteet eivät riitä opiskelupaikkaan, nuori voi osallistua pääsykokeisiin, joissa arvosanoja ei kysellä. Vaikka pääsykokeet menisivät mönkään, paikka yliopistoon voi edelleen aueta avoimen väylän tai näyttöreitin kautta.

Esimerkiksi Tampereen yliopisto ottaa tänä vuonna suomenkielisiin koulutuksiin noin 3  400 uutta opiskelijaa, ja heistä noin puolet todistusvalinnan kautta. Runsaat 200 tulee näyttöreitin kautta ja loput hakijoista valintakokeiden kautta. Vaihtoehtoja on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut