Tampere päätyi tiiviiseen nippuun varmuuden vuoksi - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampere päätyi tiiviiseen nippuun varmuuden vuoksi

Perussuomalaiset putosi pormestarikoalitiosta. Muut eivät halunneet ottaa riskiä.

6.7. 11:18 | Päivitetty 6.7. 19:45

Pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikosen (kok.) vetämissä koalitioneuvotteluissa tuli valmista kolmessa viikossa. Nyt tiedetään, että Tampereen seitsemästä valtuustoryhmästä pormestariohjelmaa lähtee toteuttamaan viisi. Neuvottelutahtia voi pitää ripeänä ja se kertoo tamperelaisesta käytännöllisyydestä.

Lähtökohta oli täpärä. Kokoomuksen ykköstila sdp:hen nähden ratkesi rkp:n vaaliliiton avulla eli kuolleen ehdokkaan Peter Löfbergin äänin 15 äänen erolla. Myös neuvottelujen vetäjä ratkesi tällä hiuksenhienolla erolla, kun demarien Lauri Lylyn jäljissä astelee jo toista kertaa Ikonen.

Sdp:n ja kokoomuksen tasavahvuus näkyy myös avainpaikkojen jaossa: ne vaihtavat kaupunkiympäristön ja elinvoiman apulaispormestarinpaikat puolivälissä päikseen, ja demarit saavat haavojensa paikkailuun sote-uudistusta paimentavan puolen kauden apulaispormestarin paikan. Vihreille jäi sivistyksen ja kulttuurin apulaispormestarin tehtävä.

Koalitiosta putosivat ilman apulaispormestaria jätetty vasemmistoliitto ja perussuomalaiset, jälkimmäinen selvästä vaalivoitosta huolimatta. Ikosen mukaan vielä maanantaina esillä oli myös kaikkien valtuustoryhmien muodostama koalitiovaihtoehto, mutta enemmistö ryhmistä päätyi nyt esiteltyyn viisikkoon. Sillä on 50 valtuuspaikkaa 67:stä. Suuri enemmistö takasi sen, ettei tarvinnut kokeilla, olisiko perussuomalaisista ollut sitoutujaksi vai olisiko edessä ollut sooloilua sopivan tilaisuuden tullen.

Kahta ulkopuolelle jäänyttä ryhmää lepyteltiin kaupunginhallituksen ja -valtuuston varapuheenjohtajuuksilla. Ryhmät saavat myös osallistua kaupunginhallitusta pohjustaviin istuntoihin.

Näistä sovinnon eleistä huolimatta voi olla, että Tampereen kaupunginvaltuuston kokoukset jatkuvat totutun värikkäinä kun osittaiseen paikalliseen oppositioon jääneet ryhmät esittävät näkemyksiään. Niillä on siihen oikeus: vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia äänesti kuitenkin yhteensä melkein joka neljäs.

Ikosesta tulee pormestari 16. elokuuta, kunhan valtuusto hänet valitsee. Näillä näkymin valtuustokauden pormestariohjelma annetaan valtuustolle tiedoksi 23. elokuuta. Ohjelman pääperiaatteet on jo linjattu.

Uutta valtuustokautta leimaa etenkin sote-uudistus, jossa palvelujen järjestäminen siirtyy valtion rahoittamille hyvinvointialueille 2023. Se tarkoittaa myös massiivista uudistusta kuntatalouteen, sillä esimerkiksi Tampereen kuntaveroprosentiksi on jäämässä alle kahdeksan. Sillä pitäisi pyörittää muita kuin sote-palveluita ja varmistaa elinvoimaisuus.

Täsmennys 6.7.2021 kello 19.45. Pääkirjoituksessa kirjoitettiin ensin kahdesta ulosjätetystä ryhmästä. Muokattu ilmaisu muotoon kaksi ulkopuolelle jäänyttä ryhmää. Vasemmistoliitto päätti itse jättäytyä koalition ulkopuolelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos