Pääkirjoitus: Kuntavaalien pyykinpesu jatkuu - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Kuntavaalien pyykinpesu jatkuu – Vihreiden lisäksi töitä riittää pääministeripuolue sdp:ssä

Vihreät otti keskustan aseen käyttöön. Sdp:ltä uupuvat edelleen kootut selitykset.

29.6.2021 6:00

Kuntavaaleista on kulunut aikaa pari viikkoa ja tuloksen kiihkein analysointi on laantunut, mutta varsinkin siipeensä saaneissa puolueissa käy edelleen kova kuhina.

Tuorein esimerkki on vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, joka antaa Iltalehden haastattelussa myrskyvaroituksen. Jos syksyn budjettiriihessä ei saada aikaan merkittäviä työllisyys- ja ilmastotoimia, vihreät jättää hallituksen.

Tuntuupa varsin tutulta tokaisulta. Pitkin kevättalvea keskusta uhitteli samaan tyyliin. Jos kevään puoliväliriihessä ei saada päätöksiä järeistä työllisyysuudistuksista, niin hallituksessa ei pysytä hinnalla millä hyvänsä.

Riihi oli omanlaisensa näytelmä, jonka tuloksista ollaan monta mieltä. Syksyn riiheen jäi paljon päätettävää, eikä helppoja neuvotteluja ole tiedossa silloinkaan. Voi olla, että hallitusovien lonksuttelua nähdään vielä monesti ennen vaalikauden päättymistä.

Vihreiden pelottelu hallituksen jättämisestä kertoo hädästä. Puolue teki kuntavaaleissa surkean tuloksen ja menetti esimerkiksi Helsingin vaalipiirissä toivomansa pormestarin pestin.

Ohisalolla on kova rasti vakuuttaa puolueen kannattajat siitä, että hallitus pystyy tekemään ilmastopäätöksiä. Hän on jo oppinut, etteivät viiden puolueen päätökset voi olla mitään muuta kuin kompromisseja. Tämä viesti pitäisi saada muotoiltua myös ulospäin.

Asiaa ei auta yhtään se, että entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Ville Niinistö antaa viikko toisensa perään julkisuuteen lausuntoja, joissa se lyttää hallituspolitiikan. Milloin kyse on metsäasioista milloin kulttuuri- ja tiedepolitiikasta.

Puolueen johtaminen on hankalaa, jos nurkan takaa huudellaan. Yleensä väistyneet puheenjohtajat osaavat olla hiljaa, ainakin julkisuudessa.

Vihreiden lisäksi pyykinpesua riittää pääministeripuolue sdp:ssä. Toistaiseksi sitä on pesty vain kotona, sillä puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin (sd.) on ollut tappiosta hyytävän hiljaa.

Tulos oli heikko, kannatus jäi 17,7 prosenttiin. Kirvelevä tappio tuli pääministerin kotikaupungissa Tampereella, jossa pormestarin virka pomppasi kokoomukselle. Takkiin tuli myös Vantaalla, kokoomus kiilasi sielläkin.

Luulisi olevan puolueen edun mukaista, että tulosta selvitettäisiin äänestäjille pohjamutia myöten. Nyt tappion syyt jäivät ilmaan.

Profiloituiko pääministeri liikaa koronan hoitoon, porskuttaako puolue ylipäätään vain Marinin imagolla, olisiko ehdokasasettelussa ollut parantamisen varaa, unohdettiinko nuoret? Kysymyksiä riittää, vastauksia odotetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut