Pääkirjoitus: Nyt on aika hengähtää turvallisesti - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Nyt on aika hengähtää turvallisesti – muistetaan keskikesälläkin tärkeät ohjeet

Yhteinen juhannus on kaivattu lepohetki, mutta koronavirusta ei sovi unohtaa.

24.6.2021 6:00

Keskikesän juhlaan lähdetään koronatilanteessa, joka rauhoittui viime kuukauden aikana merkittävästi koko Suomessa. Pirkanmaa siirtyi pandemiaohjausryhmän päätöksellä perustasolle reilut kaksi viikkoa sitten. Päiväkohtaiset tartuntaluvut ovat pysytelleet maakunnan alueella selvästi alle 20:n, vaikka väliin on mahtunut valmistujaisjuhlia, kisastudioita ja pitkä hellejakso.

Virus on edelleen olemassa, mutta sen ilmaantuvuus on laskenut selvästi loppukevään luvuista. Kiitos tästä kuuluu muun muassa rokotekattavuudelle, joka kasvaa päivittäin. Ihmisten omalla toiminnalla on myös suuri merkitys. Maskisuositus julkisilla paikoilla on edelleen olemassa ja turvavälien pitäminen on tärkeää hyvää käsihygieniaa unohtamatta. Näistä on selvästi pidetty kiinni.

Vuosi sitten uusia koronatartuntoja todettiin kesäkuussa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella vain kaksi, selviää Tampereen yliopistollisen sairaalan tilastosta. Tänä vuonna 23. kesäkuuta mennessä määrä on 191.

Vuodet eivät tietenkään ole verrannollisia keskenään, sillä virusta ei ollut väestössä läheskään niin paljon kuin nyt ja toisaalta suurin osa yhteiskunnan toiminnoista oli suljettuna pitkään kevään 2020 aikana.

Oleellista kuitenkin on, että nyt tilanne on jälleen hyvä vaikeiden kuukausien jälkeen. Tieto viruksesta on lisääntynyt ja sen kehittymisestä sekä leviämisestä tiedetään paljon enemmän kuin aiemmin, kiitos Tampereellakin tehtävän tutkimuksen.

Viruksen ja sen varianttien tunteminen on avainasemassa, kun tulevaisuutta piirretään. Vielä vuosi sitten niin kansa kuin päättäjätkin kulkivat osittain sumussa, nyt valoa todella on tunnelin päässä.

Kuten pandemiaohjausryhmä ennen juhannusta viimeisessä tiedotustilaisuudessaan totesi, on epätodennäköistä, että virustartuntojen nollapäiviä olisi nopeasti edessä. Kuitenkin monesta eri mittarista koostuva arvio siitä, että rajoituksia on pystytty poistamaan, kertoo tilanteen olevan hyvä. Ryhmä totesi, että juhannusta päästään viettämään perheen ja ystävien kesken. Kuluva viikko oli ensimmäinen, kun ryhmä ei pitänyt viikoittaista arviotaan koronatilanteesta.

Nyt on aika siis hengähtää, mutta turvallisuutta noudattaen. Kehotus hakeutua virustesteihin matalalla kynnyksellä ei ole poistunut minnekään, ja kuten ohjausryhmä totesi, testikapasiteetti pidetään tarvittavan korkealla koko kesän. Se on tae myös siitä, että Pirkanmaalla hienosti onnistunut jäljitystyö toimii näin myös jatkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut