Elämä alkaa Pirkanmaalla normalisoitua - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Elämä alkaa Pirkanmaalla normalisoitua

Näyttää siltä, että koronavirusepidemian kanssa ollaan jo voiton puolella ja hyvä niin.

9.6. 6:00

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli niin kutsuttu koronanyrkki teki tiistain kokouksessaan odotetun päätöksen: Pirkanmaa on siirtynyt epidemiassa kiihtymisvaiheesta perustasolle (Uutiset A4–5).

Se tarkoittaa kolmivaiheisen luokittelun perusteella sitä, että epidemia ei kasva. Sosiaali- ja terveysministeriön luokittelun mukaan perustasolla muun muassa tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen ja ajoittain esiintyvät paikalliset sekä alueelliset tartuntaketjut ovat hallittavissa. Lisäksi uudet koronatapaukset ovat joko satunnaisia tai sitten tartunnat todetaan jo valmiiksi karanteenissa olevilla.

Pitkän talven ja monien epävarmuuden hetkien jälkeen tämä kaikki kuulostaa paremmalta kuin hyvältä. Kun vielä rokotuskattavuus paranee väestössä päivä päivältä, voidaan sanoa, että tilanne näyttää varsin lupaavalta.

Ihan täysin suojausta ei voi vielä laskea. Muun muassa Kanta-Hämeessä nähtiin, miten tehokkaasti esimerkiksi Intian virusmuunnos voi levitä ja seuraukset voivat olla vakavia.

Viikonloppuna puolestaan jotkut jo ehtivät huolestua, kun THL:n tilastoissa Tampere nousi päivittäisten tartuntojen kärkipäähän koko maassa. Onneksi selitys löytyi kuitenkin virheellisistä luvuista. Fimlabissa todettuja muidenkin sairaanhoitopiirin koronatapauksia oli kirjautunut Pirkanmaan luvuiksi.

Tiistaina Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sandin viesti oli kuitenkin lupaavan luottavainen. Sand sanoi, että ”tilanne on ollut pitkään vakaa ja mennyt oikean suuntaan.” Sand myös lisäsi toivovansa, ettei nyt hyvin kehittyneessä tilanteessa tulisi takapakkia.

Sitä toivovat varmasti ihan kaikki, joten vapauden riemustakin lienee järkevää nauttia viisaasti. Syytä on myös muistaa, että maskisuositus ja etätyösuositus ovat yhä voimassa.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 55 tartuntaa. Vertailun vuoksi kevään pahimpina aikoina päivässä saattoi tulla ilmi lähes saman verran tai enemmänkin koronatapauksia. Pirkanmaalla suurin päiväkohtainen tartuntatapausten lukumäärä on maaliskuun 70.

Kun koronapandemia alkoi vuosi sitten keväällä, moni oli tyytyväinen siitä, ettei epidemia iskenyt kaamoksen keskellä. Harva uskalsi edes pelätä, kuinka pitkä koronakamppailusta onkaan tulossa.

Epidemian kanssa on kuljettu pitkä matka ja onneksi varsinkin viime metrit ovat olleet oikeaan suuntaan. Jotta tämä on onnistunut, on tarvittu paljon sitkeyttä ja sisuakin. Onneksi ne ovat ominaisuuksia, joita tästä maasta löytyy.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: